НОВИНИ


ГИГАНТСКИ ВИРУСИ ИМАТ СОБСТВЕНА АНТИВИРУСНА СИСТЕМА
18.05.2017


Мимивирусите са най-големите представители на тези микроби – те могат да бъдат наблюдавани с прост светлинен микроскоп.
 
Сега европейски учени са открили, че тези странни организми имат собствена имунна система, която ги прави неуязвими за други хищни вируси. Това откритие може да означава, че мимивирусите може би представляват нов клон в еволюцията на организмите. Тези вируси имат размер от около микрометър и за пръв път са бил открити в инфектирани амеби. Мимивирусите имат повече гени дори от някои бактерии, но са най-тясно свързани с вируси от рода на дребната шарка. За разлика от тях обаче, мимивирусите могат да произвеждат аминокиселини, части от ДНК и сложни протеини. В този план те повече приличат на прокариоти – микроорганизми без ядро.

Организмите имат и друга уникална биологична характеристика – те разполагат със собствена имунна система. В този случай, тя се бори с вируфаги, наречени замилон, които инфектират прокариоти. Тази инфекция пречи на мимивирусите да се размножават, така че, за да се преборят с нея, те са развили защитен механизъм, подобен на CRISPR – ДНК инструмент за копи-пейст на отделни генетични фрагменти, който учените напоследък използват усилено при генното модифициране. Юън Калауей от Nature News обяснява:

При бактериите и други прокариоти, CRISPR системата съхранява библиотека от кратки ДНК части, които са еднакви с тези на фагите и други хищни организми. Когато чужда ДНК атакува вируса, ако тя се намира в тази библиотека, се отделя специален ензим, който я унищожава и разгражда.

Изследователите са успели да идентифицират наличието на тази имунна система, наречена MIMIVIRE, анализирайки геномите на 60 щама мимивируси. Според водещия учен в изследването, Дидие Рул – мимивирусите представляват ново семейство в дървото на живота, заедно с бактериите и еукариотите. Детайли от изследването могат да бъдат прочетени в Nature.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1014286