НОВИНИ


ARM ПОКАЗА МОЗЪЧНИ ИМПЛАНТИ ЗА ИНВАЛИДИ
19.05.2017


Производителят на чипове ARM обяви вчера, че съвместно с Центъра за сензорно-моторно невроинженерство в Университета на Вашингтон ще разработва SoC (система върху чип), която да може да се имплантира в мозъка и да управлява умни протези.
 
Едно от основните предизвикателства с развитието на протезите в наши дни е липсата на сензорна обратна връзка. Много компании разработват ръце и крака, които могат да „виждат“ и „мислят“ сами, но възможностите им да предават сензорна информация към хората остава много ограничена.

ARM ще преработи съществуващия си процесор Cortex-M0 като база за бъдещите разработки на мозъчния имплант. „Имаме някои ранни прототипи. Основно предизвикателство е консумацията на енергия и топлината, която се отделя“, казва Питър Фъргюсън, директор на звеното за медицински разработки на ARM.

Чиповете трябва да действат като междинно звено – те ще декодират сложните сигнали от мозъка и ще ги преобразуват в прости дигитални команди към периферията и обратно. За разлика от други системи – като Braingate2, при която от главата на пациента излиза дебел кабел или Ossur на клиниката Джон Хопкинс, която разчита на периферната нервна система – решението на ARM ще предложи по-директна връзка и по-голямо удобство за тези, които ще го ползват.

Като оставим настрана инженерните предизвикателства, потенциалът за технологията е много голям. ARM се надява тези чипове да помогнат на пациенти, страдащи от всякакви заболявания и състпяние – от епилепсия, спазми и Паркинсон до гръбначни травми и удари. Засега няма информация колко време ще е необходимо на ARM, за да полира достатъчно технологията така, че да е готова за клинични тестове с хора, но обикновено това става в рамките на 3 до 5 години.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1012564