НОВИНИ


СЪЗДАДОХА ДЪРВЕН МОТОЦИКЛЕТ, РАБОТЕЩ НА ВОДОРАСЛИ
23.05.2017


Двама приятели от Холандия разработиха уникален дървен мотоциклет. Това, което прави го специален, е фактът, че двигателят му работи на гориво, извлечено от водорасли, съобщава DriveSpark.
 

Холандският дизайнер Ритсерт Манс (Ritsert Mans) разработи уникален мотоциклет с помощта на приятеля си, ученият Питер Мооджи (Peter Mooij), който измисля начин как да се отглеждат водорасли и да се използват като биогориво. Горивото, извлечено от водорасли, се счита за зелена алтернатива на изкопаемите горива.

Шасито и тялото на мотора са проектирани и направени от Манс от дървен материал. Мооджи отглежда необходимите водорасли за гориво по естествен начин в солена вода.

Когато моторът е окончателно завършен, изобретателите го тестват на един от местните плажове.

Манс и Мооджи смятат, че тяхното "гориво от водорасли" има потенциал да бъде успешно в бъдеще.

Не за първи път се използва петрол, добит от водорасли за мотоциклети.

През 2012 г. Кристиян Густавсон (Kristian Gustavson), възпитаник Калифорнийкия технологичен институт, заедно с члена на екипа си Девин Чатърджи (Devin Chatterjie) поставя рекорд за скорост в Тексас с помощта на гориво, получено от водорасли. Густавсон постига скорост от 152.2 км/ч с помощта на 50/50 смес от биодизел, получен от водорасли и отработени масла, докато Чатърджи използва 100% суров дизел, получен от водорасли, предоставен от Sapphire Energy, за да постигне скорост от 154.8 км/ч.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1012611