НОВИНИ


ШВЕЙЦАРИЯ СЕ ОТКАЗВА ОТ АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ
23.05.2017


Страни като Великобритания, Франция и Германия все още вярват в атомната енергия и дори изграждат нови електроцентрали, но Швейцария е решила да поеме по различен път.
 
Държавата гласува енергиен план, според който атомните централи ще бъдат постепенно елиминирани в полза на възобновяеми и зелени източници, като соларни централи и ветрогенератори. И докато няма фиксиран план за затваряне на атомните централи, който беше приет след референдум, усилията в тази посока ще стартират още от следващата година.

Разбира се, този план не остана без противници – много специалисти изказаха мнение, че преминаването към изцяло зелена енергия ще я оскъпи и ще намали достъпа до надеждни енергийни източници. Имаше и други притеснения – че големите площи, необходими за изграждане на соларни ферми и вятърни централи ще опропастят девствената швейцарска природа.

Всичко това едва ли ще има голям отзвук върху природата в скоро време – спирането на ядрени реактори отнема понякога десетилетия. Промяната обаче е в отношението на нацията към атомната енергия. За първи път подобен план беше предложен в страната след аварията във Фукушима през 2011-а година. С развитието на технологиите и все по-масовото приемане на зелените технологии, енергията, получена от тях, ще става все по-достъпна и надеждна. Може би пътят към чисто енергийно бъдеще не е само утопия?


 

 

 
източник: idg.bg

  
1037237