НОВИНИ


ЗАСНЕХА КАК НАРВАЛИТЕ ИЗПОЛЗВАТ СВОИТЕ РОГОВЕ, ЗА ДА ЛОВЯТ РИБА
23.05.2017


Видеозапис, заснет от дрон, улови поведението на рядко срещаните нарвали при улов на риба. Този вид бозайници, наричани понякога морски еднорози, използват роговете си като удрят и зашеметяват рибата преди да я погълнат, съобщава IFL Science.
 

Нарвалите, които са арктически зъбати китове, живеят в изолирани райони, което прави познанията за тях много оскъдни. World Wildlife Fund Canada и Fisheries and Oceans Canada наблюдават съвместно това същество, за да го изучат и подобрят защитата му от индустриалното развитие.

За разлика от кератиновия рог на носорозите, спираловидния рог на мъжките нарвали всъщност е силно удължен горен ляв резец със същата структура като бивните на слона (десният не е изявен). Резецът прораства през горната устна до 3 метра дължина. И макар да изглежда като много опасно оръдие за промушване на храна или дори за борба с врагове, този израстък всъщност е изключително чувствителен и нарвалите не го използват за битки.

Новият запис сега предоставя теория за функцията на рога - че нарвалите понякога го използват за зашеметяване на риби и превръщането им в по-лесна плячка. Снимайки с помощта на дрон, учените остават достатъчно далече от нарвалите, за да бъдат те необезпокоявани, докато в същото време получават невиждани досега кадри от ловните привички на този вид. 

Предназначението на роговете е тема на спорове сред научната общност. Някои учени се съгласяват, че се изпозва за привличане на партньори, докато други предполагат, че е вид сензорен инструмент за засичане на солеността на водата и нейната температура. Проучвания са показали досега, че нарвалите имат излючително напреднала навигация и ехолокация, надминавайки почти всяко друго животно по тези показатели, освен белугата.

Роговете обаче много вероятно не са част от тази система. И мъжките, и женските са много добри в навигацията, въпреки фактът, че женската има много по-малки зъби.

Източник: FisheriesCanada/Youtube


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1012496