НОВИНИ


КОМПЮТЪРНИ МОДЕЛИ ПОКАЗВАТ КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ НА ЗЕМЯТА СЛЕД АТОМНА ВОЙНА
23.05.2017


Виждали сме как изглежда ядрената зима в безброй постапокалиптични филми и сме чели за нея в още толкова романи.
 
Сега обаче можем да надникнем към това, което учените имат да кажат по въпроса. Специално проучване на четирима щатски учени показва какво ще се случи на Земята при малка, регионална ядрена война. На пръв поглед резултатите изглеждат доста слаби за незапознатите – два-три градуса глобално понижение на температурите, 9% по-малко валежи в световен мащаб – само тези две неща обаче могат да доведат до глад и смърт по целия свят.

Екипът е симулирал ядрена война между Индия и Пакистан – около 100 ядрени бойни глави, всяка с мощта на бомбата, която САЩ пускат на Хирошима, биват детонирани в този район – около Индия. Може би е било малко нечестно да се използват тези две държави, но учените са ги избрали заради по-малката им ядрена мощ, в сравнение с Русия, САЩ и Китай например. Идеята е да се покаже какво може да се случи дори с ограничен ядрен ресурс.

Ето какво се случва стъпка по стъпка след детонацията на атомните ракети:

– Пет мегатона от въглероден прах влизат в атмосферата. Този прах поглъща топлината от Слънцето, преди тя да достигне Земята. Част от този прах пада обратно на повърхността под формата на дъжд.

– След 1 година средната температура на Земята пада с 1,1 келвина. След пет години Земята е с три градуса по-студена. Трябва да минат 20 години, за да започне да се загрява планетата отново до 1 градус под първоначалната температура.

– По-ниските температури понижават количеството дъжд, който пада ежегодно. През петата година след ядрената война, Земята получава с 9% по-малко дъждове. 26 години след войната процентите все още са 4,5 по-малко от първоначалните условия преди детонацията на ракетите.

– Химически реакции в атмосферата унищожават озоновия слой, който защитава планетата от смъртоносните високоенергийни лъчи, идващи от Слънцето. Пет години след ядрената война озоновият слой е с 20-25% по-тънък в световен мащаб. След 10 години озоновият слой започва да се възстановява и вече е само 8% по-тънък.

– Високите нива на ултравиолетова радиация увеличават случаите на рак на кожата при хора и намаляват реколтата – отделно проучване показва, че при подобни обстоятелства около 2 милиарда души ще гладуват на планетата след ядрения ад.

Картинката не изглежда много приятна, но тя трябва да мотивира още по-мащабно разоръжаване. В момента учените смятат, че ядрените сили по света разполагат с над 17 000 атомни оръжия. Дали опитите на учените ще доведат до някакви действия е съмнително, особено с оглед на винаги напрегнатите политически отношения по света, при които е добре да подкрепиш думите си с няколко ядрени бойни глави. Човечеството рядко си взима поука преди да е прекалено късно, да се надяваме в този случай това да не е така.

По материали на Popsci.com


 

 

 
източник: idg.bg

  
1011634