НОВИНИ


ПРОГРАМАТА ALPHAGO ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ СЪСТЕЗАВА С НАЙ-ДОБРИТЕ ИГРАЧИ НА ГО
29.05.2017

Снимка: American Go Association

След като вчера програмата на Google AlphaGo с изкуствен интелект спечели по време на фестивала Future of Go на град Вужен за трети път над Къ Дзъ, най-добрият играч на древната китайска игра на дъска Го в света, разработчиците заявиха, че това е последното организирано събитие, на което програмата да се конкурира с играчи, съобщи The Verge.
 

Според тях такива турнири вече са безсмислени, тъй като AlphaGo показа превъзходството си в играта.

Програмата AlphaGo е създадена през 2015 г. от британската компания DeepMind, която сега е собственост на Google. Основана на принципите на машинното обучение, тя е направена за играта Го - логическата игра на дъска, която се появява в Китай преди няколко хиляди години. 

Повечето компютърни специалисти очакваха победата на изкуствения интелект над добрите играчи на Го след  десетилетия, поради сложността и многообразието на играта, но с пълното поражение на Къ Дзъ тази седмица въпросът е решен.

Програмата спечели три от трите мача с Къ Дзъ. 

"Винаги сме вярвали в потенциала зн AI да помогне на обществото да открие нови знания и да се възползва от тях, а AlphaGo ни дава един знак, че това може наистина да е възможно", заяви Демис Хасабис (Demis Hassabis) съосновател и ко-изпълнителен директор на DeepMind. "AlphaGo от конкурент ще стане инструмент, който да вдъхнови играчите на Го да опитват нови стратегии и да разкрият нови идеи в тази игра на 3000 години".

Вижте как протече третата игра на AlphaGo с Къ Дзъ:


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1033873