НОВИНИ


УЧЕНИ ОТКРИХА КАК ДА УВЕЛИЧАТ РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ДИСПЛЕИТЕ ТРИ ПЪТИ
30.05.2017


Екип учени от Университета на Централна Флорида е разработил нов материал, който позволява да се настроят индивидуалните субпиксели на даден дисплей.
 
Новият метод ще позволи потенциалната разделителна способност на LCD дисплеите да се утрои без никакви затруднения. Изследователите са публикували откритието в Nature. На практика, учените са намерили начин да контролират цвета на субпикселите чрез напрежение.

Обикновено всеки пиксел в даден LCD дисплей се състои от три субпиксела – червен, зелен и син. Бяла подсветка осигурява яркостта, а специална бленда се грижи за въпроизвеждането на коректния цвят. Ако например трябва да бъде показан син цвят, блендата закрива червения и зеления субпиксел и оставя видим само синия. Ако ни трябва розово, остават открити червеният и синият субпиксели и така нататък.

Екипът от Технологичният център по нанонауки във Флорида е показал специална наноструктура и отражателен алуминий, които могат да елиминират нуждата от субпиксели напълно. На тестово устройство учените са успели да контролират цвета на всеки пиксел отделно – вместо да бъде единствено син, червен или зелен, новият елемент може да показва целия диапазон от цветове, необходими за изображение. И след като всеки субпиксел вече ще може да върши работата на три, потенциално това значи, че един FULL HD панел с резолюция 1080p, внезапно ще утрои наличните пиксели и разделителна способност.

В допълнение, всеки субпиксел ще може да свети и в бяло, което ще елиминира нуждата от бялата подсветка – дисплеите ще станат още по-тънки и ярки. Следващата стъпка пред учените е да скалират изобретението си, за да покажат, че то може да се приложи към настоящата LCD технология. „Нашето изобретение позволява да ползваме технологията за производство на LCD, която е на десетки години, без да я променяме“, казва Даниел Франклин – един от авторите на публикацията. Друго предимство на новия метод ще бъдат кадрите за секунда – докато съвременните LCD се опресняват с честота около 100HZ, бъдещите дисплеи ще имат възможност да превключват много по-бързо.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1016631