НОВИНИ


ЗАПОЧНА СТРОЕЖЪТ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ОПТИЧЕН ТЕЛЕСКОП В СВЕТА
30.05.2017


След няколко години планиране, финансови проблеми и други перипети, строежът на най-големия оптичен телескоп в света – Extremely Large Telescope (ELT) – най-сетне официално започна.
 
В момента подизпълнители изграждат основната структура и купола на базирания в Чили астрономически инструмент, който трябва да е напълно функционален до 2024-а година. Това изглежда като доста дълъг период за строеж, но начинанието не е лека задача. Със своята апертура от 40 метра, телескопът ще остане най-големият в света доста време – дори в сравнение с планирани проекти като 30-метровия TMT. Големият диаметър на основното огледало на уреда ще даде възможност на астрономите да уловят повече светлина от по-далечни галактики, да открият малки, подобни на Земята, планети и да покажат повече детайли във вече открити екзопланети.

Пълните възможности на ELT ще се разгърнат известно време след пусковия срок 2024, когато ще стартира и втората фаза на проекта. Вероятно ще минат още няколко години след тази дата, преди телескопът да може да покаже пълния си потенциал. Въпреки това, началото на строежа се отразява благотворно на науката – по-малкия събрат в Паранал – VLT, вече е свързан с чилийската електрическа мрежа, което ще осигури повече надеждност на уреда. За любителите на космически десктоп тапети остава телскопът James Webb, който трябва да бъде изведен в орбита през октомври догодина.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1014977