НОВИНИ


УЧЕНИТЕ СЪЗДАДОХА МИШКА, КОЯТО НЕ УСЕЩА СТУД
02.06.2017


По средата на зимата нищо не може да бъде по-привлекателно от идеята да не усещаме колко вкочанени от студ са пръстите на краката ни.
 
Благодарение на група учени от университета в Калифорния, скоро това може би ще е възможно (макар и не препоръчително). Те успели да идентифицират специфичните неврони, които предават усещанията за студ, и да ги изключат в организмите на няколко лабораторни мишки.

В предишното си изследване невробиологът Дейвид Маккеми открил връзка между способността за усещане на студ и рецепторите за ментол – това бил протеинът, наречен TRPM8.

За да изследват специфичните функции на TRPM8, Маккеми и колегите му източили невроните, които съдържат протеина, при група лабораторни мишки. Наблюденията си върху реакцията на опитните животни при ниски температури учените описали в статия, публикувана миналата седмица в изданието Journal of Neuroscience.

Мишките можели да бродят свободно върху повърхност с различна температура, като на отделните места достигала от 0 до 50 градуса. Докато контролната група мишки предпочели да останат в зоните с комфортната температура от 30 градуса, опитните животни, чиито TRPM8 неврони били премахнати, нямали против студените участъци, дори при опасно ниски температури, които би трябвало да им причиняват болка. Мишките все още били в състояние да усещат горещите участъци и допира, но не правели разлика между комфортно топлите и студените усещания.

Смисълът в целият този експеримент обаче не е изобретяването на начин да носите шорти при отрицателни температури на въздуха. Откритието всъщност ще помогне за разработването на по-добри болкоуспокояващи медикаменти. Мишките не усещали студената болка, асоциираща се с възпаленията и нервните увреди – откритие, което може да доведе до разработването на по-ефективни лекарства против болка.

Болкоуспокояващите медикаменти обикновено или ограничават възпаленията в тялото, или блокират всички усещания, но чрез изолирането на невроните, които усещат определен тип болка, учените могат да разработят лекарства, които влияят конкретно върху причината за дискомфорта вместо да обезчувствяват цялата зона.


 

 

 
източник: idg.bg

  
955670