НОВИНИ


УЧЕН ИЗВЕДЕ ФИЗИЧЕСКИ ЗАКОН ЗА СВИРЕНЕТО НА КИТАРА
06.06.2017


Британският физик и любител китарист Дейвид Робърт Граймс представи математически уравнения, описващи вибрацията на струните на китарата.
 

От анализа на уравненията следва, че за височината на звука решаващо влияние оказват дебелината на струната и нейният модул на Юнг – величина, характеризираща еластичността на даден материал. Граймс изучил и как опъването на струната под различни ъгли влияе върху звука. За разлика от пианото при свиренето на китара допълнителни тонове могат да се получат при натискането и повдигането с пръст на струните по прагчетата (бендинг).

При класическите струни звукът е толкова по-висок, колкото по-тънка и по-натегната е струната, а основният начин за промяна на това свойство е регулирането на тези параметри. Височината на звука е свързана с честотата на акустичните колебания на въздуха, тоест с нарастването на честотата на колебанията расте и височината на звука. В теорията на музиката често звукът с определена височина се нарича тон.

По-рано учените са изследвали колебанията на струните най-вече за струнните инструменти, на които се свири с пръсти или перце, но изследването на д-р Граймс, който е фен на китариста на Queen Брайън Мей, допълнително описва връзката между височината на звука и опъването, както и модула на Юнг на струната.

Той се надява, че неговото изследване може да помогне при създаването на струнни устройства, както и да бъде добър пример за изследователска работа в рамките на общия курс по физика.

Моделите, изведени в проучването, описват поведението на струните на китарата при механично влияние и ефектите от него върху височината на тона. Проучването е публикувано списание PLoS ONE.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1011502