НОВИНИ


СЪЗДАДОХА ВОДОРОДНО ГОРИВО ЧРЕЗ ИЗКУСТВЕНА ФОТОСИНТЕЗА
08.06.2017


Учените по света от известно време се опитват да възпроизведат процеса на фотосинтеза в лаборатории с надеждата да го използват за производство на горива.
 
Сега, изследователски екип от Националната лаборатория Брукхевън е разработил изкуствена молекулярна система, наречена супрамолекула, която може да се справи с тази задача. Учените създадоха две подобни молекули още преди години, които можеха да копират процесите, които се случват при фотозинтеза – да абсорбират светлина, да разделят и транспортират електрически заряд и да катализират реакция, която произвежда водорода, който растенията използват, за да превръщат въглеродния диоксид в глюкоза. Въпреки това, една от тези молекули се оказала много по-ефективна от другата и учените се заели със задачата да разберат защо.

И двете супрамолекули използват метални йони на рутений, които събират светлина, свързани с каталитичен център, направент родиеви метални йони. Молекулата с шест йони рутений произвеждала 280 водородни молекули на катализатор за 10 часа, докато тази с три – само 40 молекули водород за четири часа, след което престанала да функционира. След серия от тестове, учените открили, че по-голямата супрамолекула била по-бедна на електрони, което я прави по-податлива на получаване на електрони, необходими за фотосинтеза.

След като разкрили тази тайна, изследователите вече проучват възможността да направят още по-ефективни супрамолекули за изкуствена фотозинтеза. Разбира се, това ще отнеме време, но учените по света могат да използват труда на техните колеги и да създадат сходни системи, които човечеството да използва, за да произвежда евтино водородно гориво.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1016644