НОВИНИ


ЯПОНИЯ ПЛАНИРА ДА ПУСНЕ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ 250 АВТОНОМНИ ТОВАРНИ КОРАБА ДО 2025 Г.
11.06.2017

Снимка: Mitsui OSK Lines

Самостоятелно плаващите без екипаж товарни кораби скоро може да станат реалност, благодарение на плановете на няколко японски морски фирми. Те се надяват да намалят риска от произшествия в морето наполовина, съобщи DailyMail.
 

Плановете са за парк от 250 високотехнологични кораби, които се очаква да бъдат в експлоатация до 2025 г. и ще струват десетки милиарди йени (стотици милиони долари).

Умните кораби ще използват изкуствен интелект, за да навигират по морета и океани, избирайки най-сигурните, най-късите и най-евтините пътища.

Корабните компании за товарни превози Mitsui OSK Lines и Nippon Yusen обявиха, че ще споделят опит и разходите по проекта.

Системата ще включва интернет на нещата (Internet of Things), което ще позволи на устройствата да се свързват с интернет, за да събират данни. Това ще позволи на софтуер с елементи на изкуствен интелект да анализира прогнозите за времето и друга информация, за да управлява позицията на кораба. Той също така ще може да следи за поддръжката, да прогнозира появата на неизправности и други проблеми преди да се случат. 

Чрез цялостното прилагане автономното корабоплаване в бъдеще може да се намалят наполовина морските произшествия, които са около 2000 годишно, според Nikkei Asian Review.

Участващите корабостроители като Japan Marine United ще включат система за самостоятелно придвижване в новите модели кораби.

Проектът е част от японския план страната да си върне по-голям дял на сектора на превоз на товари. Япония се надява чрез технологията за автоматизация, делът й от пазара да нарасне с 10% спрямо сегашните 20%.

Миналата година компанията Ролс-Ройс обяви, че разработва полуавтономни кораби с дистанционно управление.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
955663