НОВИНИ


ФИЗИЦИ ДЕМОНСТРИРАХА СВРЪХСИГУРНА КОМУНИКАЦИЯ С ПОМОЩТА НА КВАНТОВА ПАМЕТ
13.06.2017


За първи път в историята физици успяха експериментално да демонстрират квантово подсигурена директна комуникация (QSDC), комбинирана с квантова памет.
 
До този момент протоколът QSDC използваше закъснителни фиброоптични линии като заместител на квантова памет, но последната е необходима за комуникации на дълги разстояния посредством сигурни квантови мрежи.

Изследователите, водени от Вей Жан от Китайския университет по наука и технологии и Университета Нанджин по пощи и комуникации, са публикували научен труд в изданието Physical Review Letters, който описва експеримента им. QSDC е един от методите за квантова комуникация, който може да пренася „таен“ сигнал по квантов канал. За разлика от повечето други методи, QSDC не изисква двете страни, които комуникират, да имат общ ключ за сигурност от самото начало. Сигурността на този метод лежи в някои основни принципи на квантовата механика, като принципа на неопределеност например.

Както обясняват физиците, квантовата памет е от съществено значение за бъдещите квантови мрежи и способността да бъде контролиран трансфера на информация по този път. Въпреки това, експерименталната реализация на протокола QSDC в комбинация с квантова памет е сложна, защото изисква съхранението на квантово свързани фотони и наличието на квантова връзка между отделни памети.

В своя експеримент, учените са демонстрирали най-основните стъпки от протокола, включително създаване на квантово свързване, подсигуряване на канала, съхранение и декодиране на квантово свързани фотони. В бъдеще изследователите се надяват да демонстрират този начин на комуникация на дълги разстояния – над 100 километра. Ако успеят, това ще отбележи началото на свръхсигурна сателитна комуникация с помощта на квантови мрежи. Със сигурност тази технология ще бъде въведена първо при военните, но няма да бъде далеч времето, когато всички ще можем да общуваме напълно сигурно, без опасност от подслушване и снифинг на информация.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1016812