НОВИНИ


УЧЕНИ НАПРАВИХА БАТЕРИЯ ОТ ОТПАДЪЦИ
13.06.2017


Оптитите да бъде намерен ефективен начин за съхранение на енергията от възобновяеми източници доведоха до различни итерации на устройството, наречено батерия.
 
Сега изследователите имат нова интересна концепция, която може да промени играта при зелената енергия – батерии от калиеви йони и… отпадъци.

Учените са започнали експеримента си с ръждясали, рециклирани метални мрежи, след което са изпозлвали разтвор на калиев фероцианид, за да извлекат йони от ръждивия слой. Тези йони на желязо и никел след това били комбинирани с други подобни частици в разтвора. Заедно елементите формирали соли под формата на кубчета, които залепнали за металната мрежа – те имали способността да съхраняват и отдават йони. Възможността да бъдат придвижвани калиеви йони гарантира проводимост, която от своя страна е допълнително подобрена с покритие от слой оксидиран графит.

Литиевите батерии до този момент са почти единственото практично решение за съхранение на зелена енергия, но самият литий е скъш и съществува в ограничени количества. Освен това, литиевите батерии имат много тесен диапазон на работа при заряд и разряд и лесно могат да се запалят и дори да избухнат. Натриви батерии бяха предложени като алтернатива заради много по-ниската цена на натрия и неговата разпространеност – две характеристики, на които напълно отговаря и калият, използван в гореописания експеримент.

Въпреки че така създадената батерия е само доказателство за реализацията на идеята, спецификациите се оказват доста добри. Батерията има голям капацитет, напрежение на разряд и стабилност на циклите. Използването на рециклирани материали я прави още по-подходяща за системи, които целят да намалят въглеродния отпечатък върху околната среда. Засега не е известно дали и кога новата батерия ще излезе от лабораториите и ще се озове в реални устройства, но подобни изследвания със сигурност тласкат тази технология напред.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1014293