НОВИНИ


VR ЗА ПО-ПРИЯТНИ ПОСЕЩЕНИЯ ПРИ ЗЪБОЛЕКАРЯ
16.06.2017


Когато става въпрос за зъболечение, най-доброто, което може да се случи на лекуващия, е пациентът да бъде разсеян от случващото се в устата му.
 
Изследователи от Великобритания решили да разберат дали виртуалната реалност може да помогне за това и разработили специален експеримент. Те избрали 79 доброволци, които се нуждаели от вадене на зъб или обработка на кариес и ги разделили на три групи. Едната група наблюдавала крайбрежна сцена през VR очила, втората – градски пейзаж, а третата изобщо нямала такава високотехнологична помощ.

Резултатът? Групата, която наблюдавала морските пейзажи, изпитала „значително по-малко болка“ по време на лечението, в сравнение с другите две контролни групи. Освен това, тази група имала много по-слаби болезнени спомени от преживяването, което показва потенциала на VR технологията при подобни манипулации.

Интересно е същи, че градската обстановка, пусната на VR очилата, не помогнала за намаляване на болката и пациентите имали сходни усещания с тези, които изобщо не ползвали подобна технология. Това показва, че виртуалната реалност не само разсейва пациентите от манипулациите, но има и голямо значение какво точно върви пред очите на пациентите. „Нашите открития са напълно в съгласие с психологическите наблюдения до този момент – контактът с природата, дори индиректния, може да повлияе положително на чувството за благосъстояние на хората“, пишат учните в прессъобщение.

В други експерименти с VR, изследователи са показали, че използването на подобна технология може да намали зависимостта на пациенти от болкоуспокояващи. Следващата стъпка пред учените ще бъде да определеят кои точно сцени са най-ефективни за подтискане на болката и какъв е механизмът, по който това се случва.


 

 

 
източник: idg.bg

  
955655