НОВИНИ


ЗЪБАТО "ЧУДОВИЩЕ" Е НАЙ-ДЪЛБОКОВОДНИЯТ СЪВРЕМЕНЕН ХИЩНИК
17.06.2017

Снимка: Asher Flatt/NESP Marine Biodiversity Hub/CSIRO

В непрогледната тъмнина на океанската бездна плува най-дълбоководният хищник в света - риба с дълго, подобно на змиорка, тяло, лице на гущер и уста, пълна с остри зъби. Откритието е съобщено в блога на Australian Marine Biodiversity Hub, предава Live science.
 

Учени на борда на изследователски кораб неочаквано откриват т.нар. риба-гущер, докато хвърлят мрежите си край брега на Източна Австралия. 

"Това ужасяващо страшилище на дълбокото е почти изцяло направено от уста и зъби, така че щом попаднете в челюстите му, от там няма бягство - колкото повече се борите, толкова по-надълбоко в устата му влизате", обяснява Ашър Флат, който открива рибата.

Снимка: Asher Flatt

Научното име на страшилището е Bathysaurus ferox, което означава "свиреп дълбоководен гущер". Съществото живее на 1000 до 2500 м под морската повърхност. Също като останалите риби-гущер, и Bathysaurus ferox е дълбоководен, тоест живее по морското дъно, където често се заравя в седимента, криейки се докато не се приближи някоя жертва.

"Бих ги (рибите-гущери) описал като хищници в засада", обяснява Джон Спаркс (John Sparks) от Американския музей по естествена история в Ню Йорк, който не е част от експедицията. "Те се заравят в пясък или кал, лежат неподвижно и ако нещо премине край тях, изскачат и го изяждат... Повечето риби-гущер се прехранват с други риби и сепии, но ядат "всичко, което могат да хванат с устите си", допълва Спаркс.

Самите те не са много вкусни, защото месото им е "слузесто", обяснява още Спаркс. Не стават и за гледане в аквариуми, защото изяждат всичко в тях. Спаркс добавя, че този вид риби са хермафродити, което им дава предимство в рядко населените дълбоки води на океана.

Приблизително 50-сантиметровата Bathysaurus ferox има необичайно голям по размери черен дроб, който обхваща 20% от тежестта на тялото, показва проучване от 1985 г. в канадското списание Zoology. Останалите риби-гущери имат черни дробове, които обхващат само 5% от тежестта на тялото им. Причината за големина на черния дроб все още не е ясна, но може да бъде обяснена като средство за съхранение на енергия.

Bathysaurus ferox има и още един необичаен белег - останалите дълбоко- и плитководни риби-гущери са флуоресцентни, но все още не е ясно дали и при този вид е така. 


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1011997