НОВИНИ


МАРСИАНСКИЯТ ОРБИТАЛЕН АПАРАТ ЩРАКНА СНИМКА НА CURIOSITY
24.06.2017


Всъдеходът Curiosity стъпи на повърхността на Марс през август 2012-а и все още продължава смелата си обиколка.
 
Машината взима проби от различни скали и интересни обекти на Червената планета, анализира ги и изпраща информацията обратно към Земята. Благодарение на Curiosity, учените вече знаят, че на Марс е имало езера, реки и дори морета, а в почвата се съдържат по 70 литра вода на кубичен метър под формата на силикатни съединения. За нас, които сме на родната планета, обаче е трудно да си представим мащаба на операцията – поне беше трудно.

Нова снимка, направена от марсианския орбитален апарат (MRO) показва къде точно се намира Curiosity и с какво се занимава. NASA са пипнали малко цветовете на снимката и на всъдехода, за да можем да го различим. Ето и оригиналната снимка:

 

Curiosity on Mars from above

Самото изображение е заснето на 5-и юни с HiRISE камерата на MRO, разработена от Ball Aerospace & Technologies Corp за NASA. Когато всъдеходът кацна за пръв път на Марс, задача на космическата агенция беше да го направлява какво и как да анализира. Когато обаче комуникацията не е възможна, Curiosity сам анализира различни обекти с успеваемост от 24%. Миналата година NASA инсталира нов софтуер на всъдехода – Autonomous Exploration for Gathering Increased Science (AEGIS). Той използва изкуствен интелект, за да прецени обекти, които заслужават анализ. С негова помощ успеваемостта на Curiosity се повиши до 94%!

Малката синя точица на снимката не само продължава да служи вярно на учените, но го прави по-ефективно от всякога!


 

 

 
източник: idg.bg

  
1016928