НОВИНИ


ХОЛАНДЦИ ПЕЧАТАТ МОСТ НА 3D ПРИНТЕР
26.06.2017


3D печатът вече е доста зряла технология, която покрива широк спектър от проекти – от малки потребителски пластмасови фигурки до закалени метални перки за турбини на Boeing 787.
 
Сега има още едно приложение на тази технология – благодарение на Технологичния университет в Айндховен, Холандия. Учени от учреждението са започнали да произвеждат на 3D принтер подсилен бетон за строеж на мост за велосипедисти. Когато строежът приключи, мостът ще се превърне в първия в света, който използва подобен бетон, отпечатан по 3D технология.

Печатането на бетонните части вече е започнало, а самият строеж на моста трябва да стартира през месец септември тази година. За да се убеди, че технологията е достатъчно здрава и сигурна, екипът е построил версия на моста в мащаб 1:12, която е успяла да издържи натоварване 2 тона. Ако се чудите защо изобщо някои си прави труда да печата бетон и какви са предимствата пред нормалното изливане – едно от тези предимства е, че с технологията за 3D печат се пести много материал. Също така, производството на бетон по този метод не отделя вредни емисии, а архитектите имат по-голяма свобода в дизайна.

Друго голямо предимство е, че арматурата, която укрепва конструкцията, може да бъде отпечатвана заедно с бетона, което води до по-голяма стабилност и хомогенност на материала. Разбира се, този мост е предвиден за доста по-леки натоварвания, отколкото например мостовете, които трябва да се справят с автомобилен трафик, но технологията може лесно да се мащабира до по-големи проекти и товари.

csm_IMG_6482_528a7e2a9f


 

 

 
източник: idg.bg

  
1011498