НОВИНИ


ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН ИРИС РЕАГИРА НА СВЕТЛИНАТА КАТО ИСТИНСКО ОКО
27.06.2017


Работата на ириса в нашите очи е да настройва големината на зеницата така, че тя да пропуска точно необходимото количество светлина към ретината и всичко това абсолютно несъзнателно.
 
По същия начин работи и светлинният сензор на апаратите, но там вече целият процес е внимателно проектиран. Дори и най-презряната „сапунерка“ е снабдена със сложен механизъм, който не позволява спонтанно заснетите кадри да се превърнат в импресионистична безфокусна цапаница. Сега обаче, учените от Tampere University of Technology (TUT) във Финландия са успели да създадат „изкуствен ирис“, който самостоятелно се наглася според осветеността.

Специалистите от катедрата по Интелигентни светлинни материали (Smart Photonic Materials) са използвали за направата му чувствителни към светлината течни кристали еластомери. Освен това са прибегнали до многобройни техники на фотонастройване, които им позволяват да насочат молекулите на течните кристали в определена посока с точност до няколко пиктометра. Подобна техника се е използвала и някога при направата на първите LCD монитори, с цел да се подобри зрителният ъгъл и контрастът и която в последствие намери приложение и в производството на екрани на смартфони.

„Изкуственият ирис напомня донякъде на контактна леща“, споделя асоциирания професор Ари Приимаги. „Централната му част се свива или разширява в следствие на количеството светлина, която попада върху него“.

Екипът учени се надява да успее да използва новата технология за направа на бимедицински импланти. Все пак, до евентуалното превръщане на средностатистическия гражданин в перфектно виждащ киборг остава доста работа – като например да се подобри чувствителността при по-неуловими промени в осветеността. Както и да се обезпечи функционирането на устройството във влажна среда (каквато е средата на човешкото око). Затова противниците на „синтеза“ могат да отдъхнат – предстои още дълъг път до истински интелигентен изкуствен ирис, дотогава лекарите ще трябва да продължат да се придържат към имплантирането на цели механични камери в човешките очни кухини.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1033415