НОВИНИ


10 ОТ НАЙ-СТРАШНИТЕ КИБЕР ВИРУСИ В СВЕТА
29.06.2017


Проблемите с компютърната сигурност от доста години се считат за изключително сериозни, но сякаш в България те продължават да бъдат неглижирани.
 
Дали това е защото страната ни е твърде малка, за да стане обект на насочени атаки или защото потребителите имат по-висока култура на електронна сигурност е трудно да се каже. Въпреки това, отчитаме една от най-наситената с кибер заплахи година и още повече – през 2017-а се появиха доста зловредни и опасни вируси. Ето и пълен списък с най-опасните дигитални заплахи, които човечеството е срещало:

10. ILoveYou

Този компютърен вирус се счита за един от най-опасните, познати на експертите по сигурността до 2017-а година. Счита се, че програмата е създадена от двама филипински програмисти – Реонел Рамонез и Онел де Гузман. Вирусът използва социални платформи, за да насочи потребителите към линк, който обещава да реши всичките им любовни проблеми. Естествено, ужасно много хора следват тези линкове (което е показателно колко проблеми в романтичната сфера има човечеството) и ILoveYou в крайна сметка причинява щети в размер на 10 милиарда долара.

loveyouvirus

9. Code Red

Този архивирус е създаден и пуснат през далечната 2001-а година. Хората, които го откиват са двама работници във фирма за дигитална сигурност. Вирусът е наречен Code Red, защото когато са го открили, експертите по сигурността са пиели напитката Mountain Dew Red Code. Тази заплаха е ограничена до някои специфични места в дигиталното пространство, като Белия дом в САЩ. Вирусът причинява щети за 2 милиарда долара и е дело на китайски програмисти.

hacker-virus-attack

8. Melissa

Мелиса носи името на екзотична танцьорка от Флорида и е бил създаден от мъж на име Дейвид Смит през 1999-а година. Той се разпространява като обикновен Word документ и поразява няколко хиляди компютри. Щетите са около 80 милиона долара. Интересното в този случай е, че Смит е арестуван и осъден на 10 години затвор, от които излежава едва 20 месеца, след което е освободен и му е наложена глоба в размер на 5000 долара.

Melissa-Virus

7. Sasser

Вирусът е открит през 2004-а година и е дело на студента Свен Яшан от Германия, който е създал червея, когато е бил едва на 17 години. Microsoft обяви награда от 250 000 долара за информация за автора на вируса, след което – през май 2004 – германската полиция получи следа, която я отведе до дома на родителите на Яшан. Sasser причини много щети и извади от строя инфраструктура – включително и системата на British Airways за регистрация на пътници. Яшан получи условна присъда от година и 8 месеца, тъй като бе съден като непълнолеттен.

sasser1

6. Zeus

Гръцкото божество всъщност е вирус от типа „троянски кон“, който инфектира компютри с операционна система Windows. Той е използван главно за кражба на данни за кредитни карти и източване на средства. По последни оценки Zeus е инфектирал над 1 милион компютри и е причинил щети на стойност 70 милиона долара.

windows_defender_alert

5. Cornficker

Един от по-модерните вируси, който се появява на сцената през 2008-а година и заразява 9 милиона машини. Респективно, причинява щети за 9 милиарда долара чрез схеми, с които превръща компютъра на жертвата в ботнет и чрез заплахи изнудва за пари. По-късно през същата година Microsoft пуска пач за въпросната уязвимост, а много антивирусни компании също излизат със свои решения за заплахата.

conficker_world_map

4. Stuxnet

Интересното при Stuxnet е, че е разработен от американското правителство и израелските специални части. Това е първият вирус, официално създаден от правителствени сили с цел кибервойна. Софтуерът трябваше да даде на Израел и САЩ информация за ядрената програма на Иран и дали последната страна готви планове, включващи използването на ядрено оръжие.

3. CryptoLocker

Вирус от ново поколение, който ползва уязвимост в Windows и се появява за пръв път в края на 2013-а година. Новото при този софтуер е, че той криптира определени файлове на компютъра на жертвата и пуска съобщение за откуп, за да бъдат декриптирани файловете. Откупът е най-често във виртуална валута – биткойн, защото тя е много по-трудна за проследяване. Още през първата си година, този вирус успява да изнуди потребителите за общо 27 милиона долара. Едно от основните лица зад CryptoLocker е руснакът Евгени Богачев, за когото Интерпол и ФБР издава международна заповед за задържане.

cryptolockerransomware_pic5

2. WannaCry

Може би най-нашумелият вирус от рода на криптолокърите – той се появява през май тази година и до този момент е инфектирал над 300 000 компютри, от които 200 000 са платили откуп между 300 и 600 долара, за да бъдат декриптирани файловете им. Това означава, че само за два месеца вирусът е изтеглил между 60 и 120 милиона долара от жертвите си. Трите най-засегнати от вируса държави са Русия, Украйна и Индия, което говори за източен произход на вируса. По-късно, хакерска група под името Shadow Brokers пусна информация, според която Националната агенция по сигурността на САЩ е имала информация за уязвимостта, която WannaCry използва и дори е участвала в оставянето на тази „задна вратичка“, наречена EternalBlue.

WannaCrypt

1. Petya

Докато пиша този материал, Petya продължава да инфектира компютри по света с нечувана скорост. Този криптолокър е последният писък при атаките и се появи преди броени дни. Първите компютри, криптирани от вируса, се появяват в Украйна, откъдето той стартира. Всъщност, Petya е познат още от 2016-а година и използва същата уязвимост EternalBlue, както и WannaCry. Експерти по сигурността от Symantec и Kaspersky казват, че при новите атаки е използвана модифицирана версия на Petya, която е специално проектирана за скорост. В последните дни обект на така наречената версия NotPetya станаха Роснефт, холандската фармацевтична компания Merck и дори системата за наблюдение на нивата на радиация в Чернобил, която е била превключена в ръчен режим веднага след атаките. Последните новини и развитието около атаката с NotPetya можете да намерите в статията на колегите от PCWorld.

decrypting_petya

И накрая – съветите за безопасност – те са отдавна известни и не са сложни за следване. Първо – бъдете сигурни, че всички приложения и операционната система са с последните обновления. EternalBlue ползва дупки в остарял софтуер, така че поддържането на системата „нова“ е от ключово значение. Не пречи да имате и платен антивирус софтуер, който да е дублиран и от безплатен. Задайте на тези програми да правят периодични проверки на файловете на компютъра ви. И най-важното – не цъкайте на съмнителни линкове, картинки в социалните мрежи, не отваряйте мейли от непознати податели или съмнителни домейни, още повече, ако съдържат прикачени файлове. Ако случайно станете жертва на криптолокър, не си правете труда да плащате, защото едва ли ще си получите информацията обратно. Успех!

 


 

 

 
източник: idg.bg

  
1011562