НОВИНИ


FACEBOOK УСПЕШНО ПРИЗЕМИ ДРОНА AQUILA ЗА ПРЪВ ПЪТ
01.07.2017


Facebook тества соларния си безпилотен самолет Aquila през последните няколко години, а първият полет беше направен точно преди година през юни.
 
След 96 минути във въздуха Aquila се разби в Аризона и постави целия проект под въпрос. Последвало разследване разкри, че автономната машина е станала жертва на силен вятър. Вторият полет беше насрочен за 22-и май таиз година и за пръв път приключи успешно след 46 минути във въздуха.

Инженерите на Facebook споделят, че са подобрили Aqula на базата на всички горчиви уроци, научени от предишните несполучливи полети. Екипът е добавил нови спойлери на крилата, които да увеличат съпротивлението и да предотвратят нестабилност на машината по време на кацане. Самолетът вече има стотици нови сензори, с които да събира информация, модифициран софтуер, нови антени и радиопредаватели, по-аеродинамична боя и хоризонтална перка, която да помага при кацане.

Излитането през май е преминало нормално, според официалната информация на Facebook, а издигането е било два пъти по-бързо от оригиналните тестови полети. Самолетът няма колесник и се приземява на специални кевларени подпори – кацането е било осъществено в басейн с чакъл с диаметър 150 метра и дълбочина 6 сантиметра.

Според социалната мрежа, този втори тестов полет е бил изключително и само за набавяне на информация. Анализът на данните ще помогне на инженерите да подобрят аеродинамичните си модели и да предвидят по-добре енергопотреблението. Всичко това ще доведе до оптимизация на батериите и соларните панели. Facebook иска да използва подобни безпилотни самолети, за да осигурява интернет достъп до райони, в които конвенционалните методи за свързаност не работят.


 

 

 
източник: idg.bg

  
985534