НОВИНИ


УЧЕНИ РЕШИХА ЗАГАДКАТА НА ЯДРЕНИЯ СИНТЕЗ?
03.07.2017


Учени и инженери работят от десетилетия с едничката цел да осъществят контролиран ядрен синтез, който да отделя енергия, а сега има пробив в тази посока.
 
Нов научен труд, публикуван в Physical Review Letters описва детайлно как да се справят инженерите със свободните електрони, които представляват сериозен проблем за безопасността на реакторите за ядрен синтез.

Тези реактори са направени да възпроизвеждат условията в недрата на звездите – най-големите и естествени машини за синтез. В тях водородните атоми се сблъскват при огромни налягания и температури и се сливат в атом на хелий. Процесът отделя големи количества енергия – същото се случва в ядрото на нашето слънце в този момент и ни дава топлината и светлината, без които на планетата нямаше да има живот.

Свободните електрони са проблемни, защото те получават енергия от мощните електрически и магнитни полета, които се използват, за да държат плазмата в стабилно състояние. В крехкото състояние на равновесие, което се изисква за стабилен синтез, тези електрони могат да доведат до катастрофални последици. Екипът учени е разработил метод, с който да забави тези електрони – това става чрез инжектиране на тежки йони – аргон и неон – в реактора. Електроните се блъскат в тези неутрални атоми и губят енергията и скоростта си.

Всичко това може би изглежда като малка стъпка, но всеки проблем, който учените решават, ни приближава до осъществяването на мечтата за чиста и евтина енергия.


 

 

 
източник: idg.bg

  
985609