НОВИНИ


NASA РАЗКРИВА ТАЙНИТЕ НА ЮПИТЕР С ИСТОРИЧЕСКО ПРЕЛИТАНЕ ПОКРАЙ ПЛАНЕТАТА
12.07.2017


Всяка планета в нашата Слънчева система е известна с нещо – Сатурн има своите пръстени, Марс – червените пясъци, а Юпитер – Голямото червено петно – титанична буря, която е активна поне от 350 години.
 
И въпреки че наблюдаваме този странен атмосферен феномен още от 30-те години на 19-и век, знаем твърде малко за вътрешната динамика на бурята. Това ще се промени след историческото прелитане на космическия апарат Juno точно над петното за пръв път досега.

„Мистериозното червено петно е най-добре познатата особеност на Юпитер“, казва Скот Болтън – шеф на мисията Juno. „Тази монументална буря вилнее на най-голямата планета от Слънчевата система от стотици години. Сега за пръв път ще имаме възможност да наблюдаваме вътрешната динамика на феномена, благодарение на инструментите на борда на апарата Juno“.

Този кораб е вторият орбитален апарат, който NASA изпраща към Юпитер. Програмата Galileo изучава газовия гигант в средата на 90-те, а две сонди Pioneer и двe Voyager преминаха покрай планетата на път за външните часто на Слънчевата система. Juno беше изстрелян от Кейп Канаверъл през 2011-а и след пътешествие от над 1,7 милиарда мили влезе в орбита около Юпитер през юли 2016-а. От този момент до сега апаратът изучава атмосферата и магнитосферата на газовия гигант – на височина 2600 мили.

Прелитането, което вече е факт, но информацията ще започне да постъпва в следващите няколко дни, приближи Juno още повече до планетата – на 2200 мили над горния слой на атмосферата на Юпитер. Всички инструменти на борда на апарата бяха активни и записваха данни – включително и JunoCam и микровълновия радиометър, които проникват отвъд пелената и в дълбочината на бурята, която познаваме като Червеното петно.

Една от основните цели на това прелитане беше да заснемането на изображения с висока резолюция от максимално близко разстояние. Освен че са изключително полезни за учените, тези снимки представляват и изумително красиви кадри, почти произведение на изкуството, които можете да сложите на десктопа си без да се замисляте.

 

 

Juno ще измери и магнитните полета около Петното, които могат да обяснят как в тази аномалия има ветрове със скорости от над 600 километра в час – два пъти по-големи от скоростите на земните урагани. Ще трябва да почакаме няколко дни преди Juno да бъде в позиция да изпрати данните към Земята, но можете да очаквате големи красоти.

 


 

 

 
източник: idg.bg

  
1056685