НОВИНИ


ТВЪРДЕ МНОГО МУСКУЛЕН ГЛИКОГЕН НАМАЛЯВА ИЗДРЪЖЛИВОСТТА
13.07.2017

Снимка: Cryotherapy Advantage

Изненадващо, изследователите откриват, че синтезът на гликоген изисква протеин, наречен гликогенин, и че високите нива на гликоген всъщност нарушават издръжливостта на мускулната тъкан при мишки.
 

Тези констатации променят възгледите ни за синтеза на гликогена и ролята на гликогенина във физиологията на мускулите. От клинична гледна точка нашето изследване разкрива механизмите, лежащи в основата на генетично заболяване XV, описано за първи път при хората, заяви водещият автор на изследването, Джоан Гиноварт (Joan Guinovart) от Института по биомедицински изследвания (IRB Barcelona).

В скелетната мускулатура бързо растящи те гликолитични влакна гликогенът се използва като основен източник на енергия за анаеробния метаболизъм, който служи за поддържане на кратки периоди на активност с висока интензивност. От друга страна, влакната с бавно съкращаване използват окислител за продължителна активност при ниска интензивност. В продължение на десетилетия, учените знаеха, че нивата на гликоген в мускулите са силно свързани с интензивността на физическите натоварвания.

За да проверят тази идея, Гиноварт и съавторът Гиоргиа Тестони (Giorgia Testoni) от IRB Барселона отгледаха мишки с дефицит на гликоген и изследваха натрупването на гликоген в клетките. За своя изненада откриват голямо количество гликоген в мускулната тъкан на тези мишки. Въпреки по-високите нива на гликоген, мишките, не притежаващи гликогенин, отстъпват на нормалните мишки, по-бързо се изморяват и покриват по-късо разстояние на бягащата пътечка. Мишките са 30% по-бавни от нормалното и обикновено изминават 50% по-малки разстояния. Причината на лошата издръжливост на мишките с дефицит на гликогенин е, че бавно движещите се мускули започват да поемат функцията на бързите.

Противно на първоначалните им очаквания, Гиноварт и екипът му не откриват нова възможност за лечение на пациенти с болестта Лафора. защото дефицитът на гликогенин не се предотвратява натрупването на гликоген, както първоначално подозираха. Това доказва, че организмът е достатъчно лабилна система, която трудно, но все пак може да се променя.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
982270