НОВИНИ


NASA НЯМА ФИНАНСОВАТА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ОТВЕДЕ ХОРА НА МАРС
15.07.2017


Не само Илон Мъск има планове да покори Марс, NASA също разглежда подобна идея, а широката общественост сякаш започна да споделя ентусиазма по колонизирането на Слънчевата система.
 
Сега обаче имаме малко студена вода във врата на тези планове – администраторът на програмата Уилям Герстенмайер потвърди опасенията, които много хора имаха през последните години – с настоящите си бюджети агенцията просто няма необходимите средства, за да отведе хора на Марс.

„Не мога да дам твърда дата за кацането на пилотирана мисия на Марс и причината е… че нямаме необходимите средства за подобна мисия“, каза Герстенмайер на срещата на Американския институт по астронавтика и аеронавтика днес. С други думи, може и да стигнем до орбита около Марс, но разработката на технологии за влизане в атмосферата, кацане и последващо излитане обратно към Земята, е извън бюджетите на NASA.

Какво ще бъде продължението на историята зависи от финансирането на агенцията. Герстенмайер изрази интерес във възможността за бъдещи мисии до Луната. В момента идеята на NASA е да създаде Deep Gateway Station в лунна орбита, която ще служи за стартова площадка за по-далечни мисии в Слънчевата система.

Всичко това не означава, че агенцията е отписала напълно Марс – NASA ще направи всичко, което и е по силите, съобразено с бюджета, а възможности за частно финансиране и дори партньорство с Мъск и неговия проект Mars One, съвсем не са изключени.


 

 

 
източник: idg.bg

  
982233