НОВИНИ


БАВНОХОДКИТЕ ЩЕ СА ПОСЛЕДНИТЕ ЖИВИ СЪЩЕСТВА НА ЗЕМЯТА
18.07.2017


Сред арсенала на авторите на научна фантастика гордо стои поджанра пост-апокалипсис.
 
Хората обичат да спекулират с идеята дали ще оцелее видът им при различни катастрофи от глобален или дори космически характер. Има обаче един вид микроорганизми, които със сигурност ще ни победят в тази надпревара – бавноходките (tardigrade – от латински tarde – бавно и gradior – стъпвам). Тези интересни същества, които приличат на костюми за биохимична защита (кой знае, може би в тях се крият извънземни, които от векове изследват Земята незабелязани) са още наричани водни мечки и могат да оцелеят в изключително сурови условия.

На учените от доста време е известно, че бавноходките са изключително устойчиви – почти безсмъртни. Те могат да прекарат десетки години в хибернация – замръзнали при температури близки до абсолютната нула 0 – след което да се съживят и да продължат да фунционират. Русия преди време излезе с новината, че е открила бавноходки по външната част на Международната космическа станция – живи, въпреки излагането на космическия вакуум и ниските температури.

Учените дори разкриха генома на тези микроогранизми в опит да приложат тяхната свръхустойчивост към хората. Сега, изследователи от Оксфордския университет са моделирали три катастрофални събития, които биха заличили живота на земята – удар от астероид, свръхнова и гама лъчение. „За наша изненада открихме, че докато близко избухване на супернова или удар от голям астероид биха били гибелни за хората, бавноходките ще оцелеят“, казва доктор Дейвид Слоун. “ Резултатите от изследването са публикувани в Nature.


 

 

 
източник: idg.bg

  
985577