НОВИНИ


РОБОТ ОТКРИ СЛЕДИ ОТ СТОПЕНО ЯДРЕНО ГОРИВО В РЕАКТОРА НА ФУКУШИМА
25.07.2017


Подводен робот, изпратен да инспектира реакторите в атомната централа Фукушима, е открил подобни на лава скали, за които се смята, че са остатъци от стопено ядрено гориво.
 
Инспекцията е продължила три дни и е била проведена от Tokyo Electric Power Company. Големи втвърдени буци и отлагания са били забелязани от робота под ядрото на реактор номер 3, пишат TEPCO в официално изявление. „Има голяма вероятност тези втвърдени буци да са смес от разтопен метал и ядрено гориво, паднали от реактора“, добавя говорител на компанията като добавя, че ще бъдат проведени допълнителни анализи на изображенията, получени от робота.

Тридневнаа инспекция с малкия радиоуправляем робот, който е с размерите на самун хляб, приключи тази събота. TEPCO смята, че изображенията са първият признак за стопено ядрено гориво след трагедията от 2011-а година, когато земетресение запрати масивна вълна цунами към североизточното крайбрежие на Япония, погубвайки 18 500 души и стопявайки три реактора в централата Фукушима – най-голямото ядрено бедствие след Чернобил 1986.

Локализирането на остатъците от ядрено гориво е ключова част от процеса на пълното изключване на централата, което ще продължи десетилетия. През февруари TEPCO прати друг робот в един от трите повредени реактори, където нивата на радиация отбелязаха рекордни стойности. Мисията в реактор номер 2 обаче беше прекратена, тъй като роботът имаше затруднения с придвижването и не успя да достигне планираната дестинация под херметичния съд на реактора.

През декември миналата година японското правителство официално обяви, че всички разходи – включително компенсации, обеззаразяване на района, извеждане на централата от експлоатация – свързани с Фукушима, ще възлязат на 21,5 трилиона йени (около 200 милиарда долара), а процесът ще отнеме поне 40 години.

 

 


 

 

 
източник: idg.bg

  
1056686