НОВИНИ


ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ЗАБРАНЯВА КОЛИТЕ С ФОСИЛНИ ГОРИВА ОТ 2040
26.07.2017


Франция не е единствената държава, която смята да се отърве от автомобилите с вътрешно горене.
 
Великобритания планира да забрани продажбата на нови коли, които са задвижвани от фосилни горива, от 2040-а година. Правителството на страната твърди, че това се прави с цел повишаване качеството на въздуха. Този ход е част от по-мащабна стратегия на стойност 3 милиарда паунда, която включва и модифициране на автобусите, промяна в пътните маршрути и дори настройки на светофарите, всичко с цел намаляване на емисиите и по-висока ефективност в инфраструктурата.

Преди време се появиха слухове, че правителството във Великобритания ще въведе специални „зони без емисии“ и ще таксува всички преминаващи през тях, но за момента това няма да бъде случаят, за да не бъдат налагани мерки, които да се тълкуват като наказание за водачите. Не всички са щастливи от новия план обаче. Greenpeace например споделят, че стратегията е много далеч от постигане на реални резултати и бързо намалване на вредните емисии. Никой няма да се раздели с автомобила си до 2040-а година, което на практика означава още над 20 години липса на промяна.

Въпреки критиките, решението на Великобритания се възприема като смела и значителна стъпка към един свят без фосилни горива и с много по-малко въглеродни емисии. Много автомобилни производители на свой ред усетиха тенденциите и заложиха в плановете си преминаване изцяло към електрически автомобили.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1107393