НОВИНИ


GOOGLE ВЛИЗА В НАДПРЕВАРАТА ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЯДРЕН СИНТЕЗ
28.07.2017


Ядреният синтез е Светият граал на екологичната енергия – потенциално неограничен източник на електричество без вредни емисии за целия свят.
 
Вселената отдавна използва този вид ядрена реакция, в кръга на шегата – звездите, включително и нашето Слънце, преобразуват водород, хелий и други леки газове в по-тежки елементи, отделяйки енергия. От няколко десетилетия човечеството се опитва да овладее реакцията на синтез (термоядрените бомби някак не се броят) – с различни дизайни на реактори – токамак, стеларатори и прочее. Сега Google влиза в надпреварата за постигнае на контролиран ядрен синтез.

Технологичният гигант ще си партнира с енергийната компания Tri Alpha Energy, базирана в Калифорния, за да разработи нов тип компютърни алгоритми, които да оптимизират свръхгорещата плазма в реакторите за синтез. „Google винаги приема комплексни инженерни предизвикателства и малко от тях са по-сложни от ядрения синтез“, пише Тед Балтц, софтуерен инженер на Google, в блога на компанията. „Физиците се опитват още от 50-е години на миналия век да контролират синтеза на водородни атоми в хелий – процес, който се случва в нашето Слънце. Най-голямото предизвикателство е водородната плазма да бъде задържана в стабилно състояние достатъчно дълго, за да може произведената енергия да бъде повече от вложената“.

Този вторник Google публикува научен труд в изданието Scientific Reports – оптометричният алгоритъм на компанията е постигнал 50% по-малки загуби на енергия и повишаване на темперурата на йоните и общата енергия на плазмата. Други частни и публични организации също се борят за първенство при комерсиализирането на този тип енергия. Реакторът ITER във Франция трябва да започне да произвежда енергия до 2025-а година, стелараторът W7X в Германия бележи прогрес, а Tokamak ST40 във Великобритания също се развива.

Closer_View_of_the_C-2U_Device-1020x610 image2-1020x610 tae_image_update-1020x610 Closer_View_of_the_C-2U_Device-carousel-1020x401

 


 

 

 
източник: idg.bg

  
1064338