НОВИНИ


КИТАЙЦИ СЪЗДАДОХА НАЙ-ГОЛЯМАТА ВИРТУАЛНА ВСЕЛЕНА
02.08.2017


Екип китайски учени използва най-бързия суперкомпютър в света, за да създаде най-голямата виртуална Вселена, правена досега.
 
Учените наричат постижението „упражнение за загрявка“ за машината, наречена Sunway TaihuLight. Тя използва 10 милиона процесорни ядра, за да обработва и изчислява огромни математически и както е в този случай – физични симулации. Според South China Morning Post, Вселената на Sunway е била пет пъти по-голяма от симулацията на астрофизици от Университета на Цюрих, която държеше короната до този момент.

Негативната страна на подобна мащабна симулация е, че тя е била онлайн само час, докато версията на швейцарците оцеля цели 80 часа. Подобни симулации помагат на астрономите и астрофизиците да изследват различни феномени като тъмна енергия и тъмна материя, които не могат да бъдат наблюдавани по конвенционалните методи. Китайският екип е симулирал раждането на Вселената – Големия взрив, както и първите няколко десетки милиона години – ранния стадий на формиране.

За съжаление, учените трябвало да спрат – шефът на екипа Гао Лянг казва, че суперкомпютъра е имал други клиенти за деня. Обикновено китайските суперкомпютри имат недостатъка, че рядко достигат максималния си капацитет и възможности. Изглежда учените са намерили начин да изстискат максималното в този случай, без да повредят машината. Гао се надява следващият експеримент да пресъздаде целия живот на Вселената – от раждането и до сегашния момент във време-пространството. За тази цел обаче, учените ще трябва да почакат да бъде пуснат в експлоатация наследникът на Sunway, който ще бъде 10 пъти по-мощен. Това трябва да стане някога през 2019-а.


 

 

 
източник: idg.bg

  
956770