НОВИНИ


ОТКРИХА НАЙ-СТАРИТЕ АСТЕРОИДИ В СЛЪНЧЕВАТА СИСТЕМА
04.08.2017


Милиарди години астероидите в Слънчевата система се блъскат едни в други подобно на гигантски колички от лунапарк в безкраен танц.
 
По време на тези сблъсъци астероидите се раздробяват на по-малки късове, а често от тях не остава нищо, освен космически прах. Сега астрономи са успели да засекат група космически скали, които изглеждат непокътнати още от формирането им преди 4 милиарда години. Откритието е изключително интересно и може да хвърли нова светлина върху това как е изглеждала Слънчевата система през детските си години.

От милионите астероиди в нашата звездна система, около една четвърт са каталогизирани в над 100 астероидни семейства. Това са скали с еднакъв произход – по-голяма скала родител, която се е разбила на части при сблъсък с друг астероид. Подобни сблъсъци се случват с почти 100% сигурност в огромните времеви мащаби на Вселената, а най-голямата част от астероидния пояс е съсредоточена между Юпитер и Марс.

Някои от най-старите астероидни семейства, които бяха познати на учените до този момент, са на възраст 3 милиарда години. Новото изследване, публикувано в изданието Science, предполага, че една поне едно астероидно семейство, по-старо с милиард години – датиращо от времена, когато Слънчевата система е била „бебе“.

Големият размер на новооткритата група показва също, че въпреки множеството сблъсъци, които са се случвали преди 4 милиарда години, е имало и зони с по-малка активност, които са останали непокътнати. Точно колко голям е бил астероидният пояс тогава и как е изглеждал, все още не е известно на учените, но подобни изследвания ни приближават до един по пълен модел на ранната Слънчева система.

zjfu9jivhngresjmojtk

 


 

 

 
източник: idg.bg

  
956178