НОВИНИ


ИЗОБРЕТЕНИЕ ЩЕ НАПРАВИ ПЕРАЛНИТЕ ПО-ЛЕКИ И ПО-ЕКОЛОГИЧНИ
04.08.2017

Професор Амин Ал-Хабайбе (Amin Al-Habaibeh) вляво и студентът Дилън Найт вдясно. Снимка: BBC News

Просто нововъведение може да намали теглото на пералните машини и да спести енергия, намалявайки с това въглеродните емисии, съобщава BBC News.
 

Обикновено пералните се закотвят с около 25 кг бетон, за да не се движат най-вече при центрофугиране.

Новото изобретение представлява затварящ се пластмасов контейнер, който се запълва с вода - но след като машината е монтирана на мястото си.

Иновацията на екип от Университета на Нотингам Трент ще промени пералните машини като ги направи по-леки и по-евтини за транспорт.

Със замяната на бетона с празни контейнери, теглото на машината ще се намали с една трета.

Ако промяната стане стандарт, това ще намали товароносимостта на камионите, които транспортират машините, което от своя страна ще намали излишния разход на горива и емисиите на въглероден диоксид съответно.

"Трябваше да го измислим по-рано"

Идеята е разработена от компанията Tochi Tech Ltd, която работи с университета за намиране на иновативни решения за производството на обикновените битови уреди.

"Всеки си мисли, че идеята трябва да е хрумнала на някой преди това и никой не може да повярва, но аз ви обещавам, това определено работи", заяви студентът Дилън Найт (Dylan Knight), който тества изобретението.

Изследователите заменениха бетонния блок (вляво) с пластмасов контейнер, който може да се пълни с вода (вдясно)

Тъй като бетонът е по-плътен от водата, контейнерите трябва да бъдат по-големи от бетонните блокове, за да компенсират разликата в теглото.

Компанията вече води разговори с производители, които искат да се гарантира, че няма да се влоши качеството след това гениално преосмисляне на познатия продукт - и може би наистина трябва да се запитаме защо никой не се е сетил за това по-рано.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
956767