НОВИНИ


ПЪРВИТЕ ХОРА СА СЕ ПОЯВИЛИ НА ЗЕМЯТА СЛУЧАЙНО, А НЕ ЗАРАДИ КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ
07.08.2017

Модел на главата на възрастна жена от вида Homo floresiensis (Флоренски човек). Реконструкция: John Gurche, National Museum of Natural History, CC BY-SA

Едно често цитирано твърдение, че движещата сила за появата на хората на Земята е изменението на климата, се оспорва в нов доклад на изследовател от Университета Джордж Вашингтон.
 

Според него древните хора са се появили на планетата случайно, съобщава Phys.org

Проучването на професора по антропология Андрю Бар (W. Andrew Barr), е публикувано в Paleobiology.

Много учени твърдят, че преди 2,8 - 2,5 милиона години са се появили толкова много нови животински видове, включително и нашият собствен род Homo , едно явление, описано като "взрив" и отразено във фосилната история на Африка. Експерти смятат, че някакво широкомащабно събитие като глобално изменение на климата е предизвикало възникването на толкова много нови различни видове. 

Но проф. Бар публикува статия, в която се казва, че "взрив" от нови видове може да възникне случайно, без да е пряко свързан с изменението на климата.

Учените не са на едно мнение и за това, кои масови появи на нови видове представляват значими събития и кои могат да се определят като случайни флуктуации.

Своята теза изследователят доказва с компютърни симулации, които показват еволюцията на видовете на Земята без някакво външно влияние, в отсъствието на каквото и да е изменение на климата. Получените клъстери от нови видове са с подобна величина на събитието, наблюдавано във вкаменелостите. Това означава, че случайният модел подкрепя ролята на флуктуациите във видообразуването, заяви проф. Бар.

Констатациите на Андрю Бар означават, че на учените може да се наложи да преосмислят широкоприетата идея за това, защо човешките предци са станали по-умни и по-сложни.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
956816