НОВИНИ


ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЕНГАЛСКИ ТИГЪР Е "УЛОВЕН" ВЪВ ФОТОКАПАН
10.08.2017

Френски фоторепортер успя да заснеме изненадващо опасният хищник, който живее в горите на Бутан. Снимка: Emmanuel Rondeau/World Wildlife Fund

Фотожурналистът Еманюел Рондо (Emmanuel Rondeau) отива с мисия от Световния фонд за дивата природа (WWF) в горите на Кралство Бутан. Той прекара един месец, проверявайки ден след ден поставените фото-капани, надявайки се да заснеме тигър, рядък и опасен хищник, разказва сайтът на WWF.
 

И точно когато фотографът вече губи надежда, в последния ден от експедицията, открива, че камерата му е уловила нещо невероятно - тигър върви към камерата и гледа право към нея!

Това е първата снимка на тигър от фото-капан, направена с висока разделителна способност и на голяма надморска височина в Бутан. 

На територията на Кралство Бутан живеят бенгалски тигри като броят им в региона е само 67 екземпляра.

Бенгалският тигър (Panthera tigris tigris) е подвид на тигъра, разпространен най-вече в Индия, а също така и в съседните страни.

В началото на ХХ век в Индия е имало около 40 000 тигри, а в началото на 70-те години те са били по-малко от 1800. В резултат на безогледното им избиване броят им е намалял застрашително. 

Бенгалският тигър е много силен хищник и може да надвие животно което е два пъти по-голямо от него. Заедно с опашката е дълъг до 3 м и тежи 190 – 260 кг. Женските са по-дребни с дължина на тялото от 2 до 2,3 м и с тегло от 100 до 170 кг. Той е активен денем и нощем, храни се с глигани, маймуни, биволи, елени и други. На ден може да яде по 40 кг месо.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
954721