НОВИНИ


РУСКАТА ИЗКУСТВЕНА ЗВЕЗДА НЕ УСПЯ ДА ГРЕЙНЕ В ОРБИТА
14.08.2017


Спомняте ли си, че руски спътник щеше да се превърне в една от най-ярките звезди в небето? Е, очевидно той не успя.
 

Спътникът, наречен "Маяк" и разработен от Московския държавен университет по машиностроене, стартира на 14 юли с ракетата "Союз". Планът бе да се разгърне в орбита голям слънчев отражател с форма на пирамида.

Но екипът и руските медии съобщават, че не се е получило. В публикация на сайта geektimes.ru, ръководителят на проекта Александър Шаенко заяви, че рефлекторът "Маяк" се е отворил нептравилно или въобще не се е отварил.

Той отбеляза, че някои любители астрономи съобщават, че са наблюдавали "Маяк". Но Шаенко отбелязва, че те са по-вероятно да са били други сателити, които отразяват Слънцето, отколкото самият спътник "Маяк". Смята се, че някакъв недостатък на конструкцията може да е причинил проблема или сателитът да се е сблъскал с космически боклук в орбита.

"Цялата вина за всички грехове, включително и погрешните изчисления, лошо работещото приложение, лошия PR, и всичко, свързано с проекта, поемам аз. Аз инициирах този проект и все още го ръководя" - заяви Александър Шаенко.

Една от грешките на проекта е прогнозата колко свръхярък ще бъде "Маяк". Разработчиците бяха заявили, че спътникът ще има магнитуд от -10, който означава, че ще бъде третият място в яркост само след Слънцето и Луната. Изчисленията на IFLScience предполагат, че щеше да бъде -3, което го прави четвъртият по-яркост след Венера.

Избухването на границата на съзвездията Пегас и Гущер, наблюдавано от Петър Псков. Изглежда времето и траекторията изглежда да се съвпадат. Но според Шаенко това е по-вероятно да е друг спътник.

Сега екипът проверява защо рефлекторът не успя да се разгърне, но е малко вероятно да ще бъде възстановен. Това може да е музика за ушите на някои астрономи, които бяха повдигнали опасения, че яркостта на "Маяк" биха могли да повлияят на астрономическите наблюдения.

За съжаление или не, в зависимост от вашата гледна точка, този проект изглежда се провали. Нашите звезди ще бъдат с една изкуствена звезда по-малко, за добро или за лошо - заключава IFLScience.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
956107