НОВИНИ


4 ПЛАНЕТИ ОТ ЗЕМЕН ТИП СА ОТКРИТИ ОКОЛО ТАУ КИТ, НАЙ-БЛИЗКАТА ПОДОБНА НА СЛЪНЦЕТО ЗВЕЗДА
15.08.2017


Международен екип астрономи откри четири екзопланети, които са с размерите на Земята, около Тау Кит, подобна на Слънцето звезда, която е само на 12 светлинни години далеч от нас, съобщи сайтът на Университета на Калифорния, Санта Круз.
 

Научната статия на астрономите ще бъде публикувана в Astrophysical Journal, а сега е достъпна в портала arXiv

Астрономите направиха откритието чрез анализиране на движенията на звездата, на базата на данните от спектрографа HARPS на Европейска южна обсерватория, Чили и Keck-HIRES на Обсерваторията Keck на Мауна Кеа, Хавай.

Тези планети имат маси по-малко от 1.7 земната, което ги прави най-малките планети, открити някога около близките, подобни на Слънцето звезди. Две от тях са супер-Земи и се намират в обитаемата зона на звездата, което означава, че може да имат течни повърхностни води. (вж фигурата горе).

Планетите са открити с наблюдения на колебанията в движението на звездата Тау Кит. Това изисква техниката да е достатъчно чувствителна, за да се проявят разлики в движението на звездата по-малко от 30 см в секунда. 

Астрономите работят, за да сведат тези колебания само до 10 см в секунда, което ще им даде възможност да откриват екзопланети, които приличат на нашата земя.

"Най-сетне можем чрез много сложни модели на големи комбинирани набори от данни от множество независими наблюдатели, да разграничим шума от звездната повърхностна активност от много слабите сигнали, генерирани от гравитационни тела с големината на Земята, планети, обикалящи около звездата", заяви съавторът Стивън Фогт (Steven Vogt), професор по астрономия и астрофизика в Университета на Калифорния, Санта Круз.

Външните две планети около Тау Кит са потенциални кандидати за обитаеми светове, въпреки че заради диска от масивни отломки около звездата, вероятно са интензивно бомбардирани от астероиди и комети.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
956852