НОВИНИ


WAYMO ПАТЕНТОВА ОМЕКВАЩ АВТОМОБИЛ
16.08.2017


Безпилотните автомобили би трябвало да са по-безопасни от конвенционалните, главно заради липсата на човешкия фактор, но изглежда Waymo не иска да поема никакви рискове.
 
Компанията, която е собственост на Alphabet, е получила одобрение за патент, който омекотява каросерията на колата при сблъсък с пешеходец. Това става чрез система от кабели, пружини и прътове в калниците, броните и предния капак. В момента, в който сензорите отчетата неизбежен сблъсък, тези части от колата стават податливи и сравнително меки, за да минимизират нараняванията на пешеходеца.

Разбира се, това е само патент, който, между другото, е подаден за одобрение още през 2015-а година, така че няма гаранции за прилагането му в реални автомобили. Системата трябва да бъде реализирана като прототип, за да се проучи ефективността и в реални условия. Възниква и въпросът дали тези омекващи панели ще действат при сблъсък с друг автомобил и как ще се отрази това на безопасността на хората в колата. Waymo ще трябва да отговори на тези питания преди да започне да вгражда подобна технология в безпилотните си автомобили.

Дори никога да не стигне до реалните автомобили, този патент хвърля светлина върху философията на Waymo. Компанията вижда изкуствения интелект като само една част от пъзела, наречен пътна безопасност. Необходимостта от резервни системи, които да предпазват пешеходци и други участници в движението, остава. Всичко това не е изненадващо, с оглед на резервираността на хората към самоуправляемите автомобили.


 

 

 
източник: idg.bg

  
954782