НОВИНИ


НОВ МЕТОД ПОЗВОЛЯВА КАТАЛОГИЗИРАНЕ НА ВСЯКА КЛЕТКА В ЧОВЕШКОТО ТЯЛО
18.08.2017


Клетките в човешкото тяло са много и различни видове.
 
Дори две видимо подобни клетки, които трябва да действат заедно в една тъкан, могат да демонстрират удивително различни характеристики и да произведат различни протеини. Как тогава учените да знаят с какво си имат работа? Задачата за бързото и ефективно класифициране на голям брой клетки е трудна и предишните методи изискваха всяка клетка да бъде изучавана поотделно, което отнема много време. Това скоро може да се промени, защото учени от Вашингонския университет са разработили бърз и евтин метод за класифициране на различните клетки в организма. Техниката е тествана с червеи, но би трябвало да работи и с по-големи и сложни модели.

Изследователите смятат, че ще могат да използват този метод, за да създадат атлас с всяко молекулярно състояние на всяка клетки през жизнения цикъл на C. elegans (свободно живеещ, непаразитен кръгъл червей). Разработката е публикувана днес в изданието Science. С подходящото мащабиране и други организми, като хората например, могат да използват технологията. Каталогизирането на всяка клетка в човешкото тяло ще помогне на учените да разберат по-добре развитието на хората и защо понякога клетъчните процеси не функционират правилно и, разбира се, как да поправят това.

В момента новата техника може да обработва около 40 000 клетки едновременно, но учените се надяват скоро да увеличат тази цифра до 10 милиона клетки на експеримент. Целта е един ден да бъде създаден пълен атлас на клетките в човешкото тяло. Преди това да стане реалност предстои много работа – в настоящото изследване например учените не са успели да идентифицират мозъчни клетки в червеите, които са каталогизирани и преди. Със своите 37 трилиона клетки, хората представляват дори по-голямо предизвикателство.

 

 


 

 

 
източник: idg.bg

  
956822