НОВИНИ


ГЕРМАНИЯ ЩЕ ВЪВЕДЕ ЕТИЧНИ НОРМИ ЗА САМОУПРАВЛЯЕМИТЕ АВТОМОБИЛИ
25.08.2017


Германия работи върху въвеждането на редица нови правила, касаещи автономните коли, които ще се фокусират върху етичните въпроси, свързани с тази технология.
 
През юни етичната комисия на Федералното министерство по транспорта и Дигитална инфраструктура (организация, съставена от 14 учени и правни експерти), публикува доклад с напътствия, които всички автономни коли трябва да следват. Тази седмица правителството на европейската страна обяви, че ще регламентира законово спазването на тези напътствия.

Едно от предложенията твърди, че човешкият живот винаги трябва да бъде приоритет пред този на животни или пред състоянието на неодушевени предмети. Друга норма пък казва, че в автономните коли трябва да има „черна кутия“, с помощта на която да може да бъде определено чия е вината при евентуална катастрофа или инцидент – на човека или на технологията. В допълнение към това, потребителите трябва да могат да решават сами каква част от личната им информация ще бъде събирана и използвана.

Сред по-сложните казуси е така наречения проблем с влака. Една от версиите на този мисловен експеримент пита какво би се случило, ако машинист на влак се е запътил към удар с пет човека, които положително ще загинат. Той може да отклони влака по друга линия, на която се намира само един човек. Дали в този случай системите на автономната кола трябва активно да насочат машината и да убият 1 човек вместо 5 или изобщо да не се намесват в подобна ситуация? За да направим проблема още по-сложен, можем да попитаме – какво би станало, ако има информация за моралните характеристики на тези хора – например, някой от тях е убиец или престъпник – трябва ли това да промени решението на софтуера и да го направи своеобразен съдия-изпълнител? Можете да тествате себе в различни подобни дилеми с моралната машина, разработена от Масачузетския технологичен институт.

През 2015-а година шефът на проекта за самоуправляеми автомобили на Google заяви, че колите на компанията няма да могат активно да решават кой да живее и кой не при подобни морални дилеми. Вместо това, Google ще работи върху това да защити най-уязвимите участници в движението – пешеходците. През 2016-а официално лице на Mercedes Benz заяви, че при случай на автономна кола срещу пешеходец, колата трябва да избере да спаси шофьора си, защото има сигурна информация единствено за неговото оцеляване. Германското правителство обаче постановява – при неизбежен сблъсък, автономните технологии няма да имат способност да избират кого да спасяват, всеки живот е еднакво ценен и изборът не може да бъде поверен в ръцете на изкуствен интелект, поне засега.

 


 

 

 
източник: idg.bg

  
1037218