НОВИНИ


ИСТОРИЧЕСКО ВЕРТИКАЛНО КАЦАНЕ НА РАКЕТАТА FALCON 9
22.12.2015

Кадър от перфектното кацане

SpaceX успешно приземи първата степен от своята ракета Falcon 9 на площадката в Кейп Канаверал, след като успешно стартира и достави всичките 11 сателита на Orbcomm OG2 на определените им орбити.
 
Собственикът на космическата компания Илон Мъск има за какво да е доволен. Безопасното приземяване на първата степен на ракетата Falcon 9 бе голям проблем и за първи път това стана на суша след предишните неуспешни опити върху платформа на вода. Многократната употреба на ракетата значително ще снижи разходите за полетите. С тази мисия Falcon 9 достави 11 сателита до ниска околоземна орбита за Orbcomm, водещ световен доставчик на комуникационни и интернет услуги. Стартът се извърши рано сутрин в 21:00 ET (4:00 българско време) от Комплекс 40 в Кейп Канаверал и успя да осъществи основната си задача - за първи път в историята на космонавтиката да приземи обратно първата степен на ракетата на стартовия космодрум.
 

Планът:
При разделянето на първата и втората степен Falcon 9 е на височина от 90 км и се движи със скорост от 2 км/сек. За да се върне в района на старта, първата степен трябва да погаси хоризонталната компонента на скоростта и да започне да ускорява в обратната посока. Профилът за полета е показан на схемата. С оранжево са отбелязани участъците на работа на двигателите.


  
източник: offnews.bg

 


 
1125278