НОВИНИ


ASTON MARTIN ПРЕМИНАВА КЪМ ЕЛЕКТРОМОБИЛИ И ХИБРИДИ ОТ 2020-А ГОДИНА
30.08.2017


Доживяхме (или ще доживеем евентуално)! Колата на Джеймс Бонд в следващия шпионски филм най-вероятно ще бъде електромобил.
 
Aston Martin – доставчикът на превоз на известния агент – обяви, че всички модели на компанията ще бъдат хибриди или изцяло електрически през 2020-а година. Пред Financial Times Анди Палмър, шефът на Aston Martin, сподели плановете до 2030-а година 25% от печалбите да идват от електромобили.

Това за пореден път затвърждава курса, по който са поели повечето големи автомобилни производители – последният от тях бе Volvo. Шведите се зарекоха до две години да спрат производството на бензинови и дизелови автомобили в полза на хибриди и електромобили. Aston Martin не е закъсняла със смяната на влаковете, така да се каже. Компанията работи върху хибридни версии на портфолиото си още от 2015-а година, а след като съвместният проект с Faraday Future и LeEco пропадна, Aston преместиха усилията върху собствен спортен електрически прототип – RapidE. Това ще е и първият електромобил за британците – той трябва да се появи през 2019-а година на цена от солените 255 000 долара.

Aston планират да построят собствена платформа, вместо да се възползват от тази на партньорите си от Daimler. „Трябва да държим основната технология вътре в компанията“, казва Анди Палмър. „Това е причината да произвеждаме собствени V12 двигатели. Вярваме, че електромобилите са подобна основна технология и следователно искаме да е в наши ръце“.


 

 

 
източник: idg.bg

  
1063347