НОВИНИ


ПЪРВОТО ГЕНЕТИЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ЖЕНИТЕ СА БИЛИ ВИКИНГСКИ ВОИНИ
09.09.2017

Учените са открили доказателства, че жените викингски воини са съществували Снимка: YouTube

Нови ДНК доказателства, представени от учени от Университета в Упсала и Стокхолмския университет показват, че всъщност е имало жени викингски воини.
 

Останките от едно емблематично погребение на територията на днешна Швеция от времето на викингите разкри сега, че войната не е дейност, запазена само за мъжете - жените също са били в първите редици на бойното поле, разказва phys.org.

Изследването е проведено върху един от най-известните гробове от викингския период, погребение от средата на 10-ти век в шведския викингски град Бирка. Погребението е разкопано през 80-те години на 19-ти век, разкривайки останки на воин, заобиколен от оръжия, включително меч, бойни стрели и два коня. Присъства и пълен набор от игрална дъска и фигури.

Илюстрация на Евалд Хансен въз основа на първоначалния план на гроба, публикувана през 1889 г. Uppsala University

Морфологията на някои характеристики на скелета отдавна предполагат, че това е жена, но тъй като този гроб е бил типичен образец за викигски воин повече от век, винаги е приеман, че принадлежи на мъж викинг. Сега генетици, палеонтолози и археолози го изследват съвместно и решават мистерията. Извлечената от скелета ДНК показва, че индивидът има две Х хромозоми и няма Y хромозома.

"Това е първото официално генетично потвърждение, че това е жена викингски воин", заяви професор Матиас Якобсон (Mattias Jakobsson) от Университета в Упсала.Изотопните анализи потвърдиха и скитническия начин на живот в унисон с бойното общество, което доминира от 8-ми до 10-ти век в Северна Европа.

Реконструкция на гроба. Източник: Uppsala University

"Комплектът игри показва, че тя е офицер, някой, който е работил по тактиката и стратегията и може да води войски в битка. Това, което изследвахме, не бе Валкирия от сагите, а военен лидер, водил реален живот, който се е случило да бъде жена", разказва Шарлот Хеденстиерна-Джонсън (Charlotte Hedenstierna-Jonson) от Стокхолмския университет, ръководител на изследването.

"Писмените източници споменават за жени воини, но за първи път, намерихме наистина убедителни археологически доказателства за съществуването им", коментира Нийл Прайс (Neil Price), професор в катедра Археология и антична история в Университета в Упсала.

Изследването е публикувано в American Journal of Physical Anthropology.

Има редица иконографски изображения на жени воини от този период. Жените, носещи копия, мечове, щитове и шлемове, се срещат изобразени върху текстил и украшения като метални фигурки. Една от най-интересните последни находките е тази сребърна фигурка, открит в Харби, Дания, през 2012 г. Статуетката представлява жена, която държи изправен меч в дясната си ръка и щит в лявата си. Но има проблем: Може да е изображение на Валкирия. Скандинавските саги разказват, че бог Один изпраща въоръжени валкирии в битка, за да изберат най-смелите воини, които убиват и пренасят, за да пируват вечно във двореца Валхала. Поради това тези изображения може да не представляват реални воини жени, а митичните воини валкирии.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
955711