НОВИНИ


РАЗТОПЕНА ДЪЛБОКО ЗАМРЪЗНАЛА ЗЕМЯ ТЕЧЕ КАТО ЛАВА ПРЕЗ ДОЛИНА В ТИБЕТСКОТО ПЛАТО
17.09.2017


Редки кадри заснети миналата седмица от тибетски пастири показват, че дълбоко замръзналата земя на Тибетското плато се топи. Новината е потвърдена от китайски учени, съобщи South China Morning Post.
 

Вечна замръзналост или пермафрост се наричат почви, скали или отложения, които остават замръзнали през цялата година. Много части на Тибетското плато остават замръзнали целогодишно заради високата му надморска височина.

Но сега гъст поток от разтопена вечно замръзнала почва потече като лава през плодородна долина в Юшу, Цинхай на 7 септември, унищожавайки един миниван и палатка.

Няма ранени, но се чува плачът на жена във видеото, което стана много популярно в китайските социални медии през последните няколко дни.

Във видеото се вижда как студена черна маса на кал и трева напредва през долината към малка рекичка.

Повече от 40 тибетски пастири и техните семейства от близкото село Zhimei бяха преместени от местните власти на по-безопасно място, съобщи в сряда Science and Technology Daily. Официалният вестник цитира правителствени учени, че досега е имало много малко свидетели на това явление.

Снимка: Handout

Уанг Декаи (Wang Dekai), главен учен за предотвратяване на природни бедствия в провинция Гансу, заяви пред изданието, че слоят вечно замръзнала земя би трябвало да остане замръзнала в продължение на няколко години.

"[Топенето] обикновено се случва в ненаселени райони", отбеляза той, добавяйки, че това е един от първите случаи на размразяване на вечната замръзналост в близост до селищата. Според учените събитието е предизвикано от необичайно големите валежи в района. Огромният обем вода, който се просмука до около 2,5 м под най-горния слой на почвата, е можее би причината дълбоко замръзналата земя да започне да се топи.

Загадъчните подувания и кратери във вечно замръзнала земя Русия, също будят тревога.

Китайските учени съобщават, че дълбоко замръзналата земя през последните години е започнала да се топи по-бързо на тибетското плато и предупреждават, че това може да продължи заради повишението на глобалните температури.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
956207