НОВИНИ


СНЕЖНИЯТ БАРС ВЕЧЕ НЕ Е ЗАСТРАШЕН ВИД
19.09.2017

Снимка: Pixabay

На 14 септември 2017 г. Международният съюз за опазване на природата и природните ресурси обяви изключването на снежния барс от списъка на застрашените видове.
 

Статут на застрашен вид се дава на видовете, които наброяват по-малко от 2500 екземпляра и са намаляли с повече от 20% за последните две поколения. В момента около 7500 снежни барсове живеят в Русия, Централна и Южна Азия.

Въпреки тези цифри животните все още са заплашени от изчезване, така че сега имат нов статут на уязвим вид.

Това е добра новина, но природозащитниците, участващи в програмата, предупреждават, че това не означава, че котките се справят добре или не срещат заплахи. 

"Този вид все още е изправена пред висок риск от изчезване в дивата природа и вероятно броят им намалява, просто не с тези темпове, както по-рано" - заяви пред BBC News Том Маккарти (Tom McCarthy), който ръководи програмата за защита на снежния леопард в организацията Panthera.

Основните заплахи пред тези котки са бракониерството и ловът, както и загубите на местообитания заради изменението на климата, което изтласква барсовете високо в планината.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
767128