НОВИНИ


ДВИГАТЕЛИТЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ САМОЛЕТ В СВЕТА ПРЕМИНАХА УСПЕШЕН ТЕСТ
21.09.2017


Още през месец май се появи информация за най-големия самолет в света – Stratolaunch, който напусна хангара си и се показа пред широката общественост, за да започне редица от тестове.
 
Тази седмица приключи един такъв тест – а именно, всички шест масивни турбини на самолета бяха приведени в режим на работа.

Тестът премина в три фази – първо, допълнителен енергиен източник зареди тубините, след което в тях беше пуснато гориво. Накрая инженерите пуснаха всеки от двигателите и провериха дали те могат да работят на празен ход. Всеки от шестте двигатели премина тестовете успешно и отговори на очакванията.

Компанията Stratolaunch беше основана през 2011-а година от Пол Алън и има основна цел да осигури нискотарифен достъп до космоса (както повечето подобни частни стартъпи – SpaceX, BlueOrigin). Основният проект е гореописаният самолет гигант Stratolaunch, който е с толкова широк размах на крилете, че има нужда от два фюзелажа. Първоначално представянето и тестовете на самолета трябваше да се състоят още през 2016-а година, но компанията претърпя редица забавяния поради финансови и инженерни причини.

Сега изглежда Алън и компания са успели да наваксат изоставането. Освен това в края на миналата година Stratolaunch обяви партньорството си с Orbital ATK и плановете да изведе в орбита ракетата Pegasus-XL. Всичко това трябва да понижи драстично цените за извеждане в орбита на малки сателити и доставки на товари до Международната космическа станция. Преди седмица Northrop Grumman придоби Orbital ATK, но все още не е ясно как това ще се отрази на партньорството с компанията на Пол Алън.

stratolaunch-engines


 

 

 
източник: idg.bg

  
955742