НОВИНИ


ВЪЛЦИТЕ РАЗБИРАТ ПРИЧИНАТА И СЛЕДСТВИЕТО ПО-ДОБРЕ ОТ КУЧЕТАТА
23.09.2017

Водещият изследовател Мишел Лампе провежда тест с вълк в научния център. Снимка: Caroline Ritter

Опитомяването на вълка е довело до намаляване на нивото на интелигентност - кучетата, за разлика от техните диви роднини, не могат да определят причинно-следствената връзка между събитията.
 

Това установи ново изследване, публикувано в Scientific Reports и проведено в Научния център за вълка в Австрия.

Биолозите сравняват интелектуалните способности на 14 кучета и 12 вълци, като използват специализирани тестове, разказва сайтът Phys.org.

Животните е трябвало да определят в кой от два контейнера има храна.

И вълците, и кучетата се ориентират правилно по жестовете и изражението на човека, който им показва къде е скрита храната. Но само вълците обаче могат да намерят храната без участието на човек, следвайки белези като шума при оставяне на храната или по размера на съда.

"В този експеримент вълците показаха разбиране за причина и следствие, което липсваше при кучетата" - заяви един от авторите, д-р Юлиане Камински (Juliane Kaminski) от Университета в Портсмут, Великобритания.

Според учените способността да разбират връзката между причина и следствие е необходима за вълците, за да оцелеят в дивата природа.

Кучетата, които са опитомени преди 40-12 хиляди години, са свикнали с това, хората да им дават храна. Това влошава техните когнитивни способности.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
956155