НОВИНИ


УЧЕНИТЕ ОТКРИХА НЕОЧАКВАН ИЗТОЧНИК НА РАДИАЦИЯ В ЦЕНТРАЛАТА "ФУКУШИМА-1"
05.10.2017

Снимка: digitalglobe.com

Учени откриха нов и неочакван източник на радиация в района на японската АЕЦ "Фукушима-1". Те регистрираха радиоактивен цезий, който се е разпространил почти на 100 километра по крайбрежието, съобщи Gizmodo.
 

Цезий-137 е радиоактивен изотоп на цезия, който се образува по време на ядреното делене в реакторите на АЕЦ. Той е един от основните компоненти на замърсяването на биосферата и при високи концентрации е смъртоносен за хората.

Според авторите на изследването, публикувано тази седмица в Proceedings of the National Academy of Sciences, нивото на замърсяване, не е достатъчно високо, за да предизвика загриженост за здравето на жителите на региона, но новият източник на радиация  "следва да се взема под внимание в управлението на крайбрежните зони, в които са разположени ядрени централи".

Новото изследване е първото, което разглежда подземните пътища на натрупване и отделяне на радиоактивните замърсители след ядрената авария.

Нивата на цезий в крайбрежните подпочвени райони, в които се смесва прясна и солена вода - са десет пъти по-високи от тези нива, които в момента се откриват във водите, циркулиращи около пристанище Фукушима, като същевременно цезият  е проследен в пясъка на дълбочина от 90 см.

Учените подозират, че високите нива на радиоактивен цезий-137 са били освободени в околната среда след земетресението през 2011 г.  и са отнесени след това покрай крайбрежието от океанските течения. През следващите дни и седмици след бедствието вълните и приливите и отливите донасят тази радиоактивни отпадъци обратно върху околните крайбрежни плажове. Цезият се прикрепва към повърхността на пясъчните зърна и някаква част от него достига до подпочвените води.

В момента 440 атомни електроцентрали са разположени на крайбрежията. Учените изследват как емисиите на такива централи влияят на реките и атмосферата, но аварията във Фукушима е първото събитие, което се случва в близост до такъв голям басейн като Тихия океан.

На 11 март 2011 г. в  Япония стана най-силното земетресение в историята с магнитуд от 9,1, което причини цунами с височина на вълните повече от 40 метра. Ударът на стихиите порази крайбрежието, причинявайки аварията в атомната електроцентрала "Фукушима-1", където системата за охлаждане на реактора излиза от строя. Това доведе до нарушаване на херметичността на съоръжението и радиоактивно замърсяване на района. Около 300 000 души напуснаха района около централата.

През януари тази година бе публикувано изследване, в което учените анализират отчетените индивидуални дози на хиляди граждани и стигат до изненадващо заключение: реалните дози в този регион на Япония са четири пъти по-малки от предварително приетите от японското правителство нива на базата на отчети от самолети.

Катастрофата в атомната електроцентрала Фукушима-1 стана най-сериозната след Чернобил през 1986 г.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1016904