НОВИНИ


МОЖЕ БИ ТОВА Е БЕЗСМЪРТЕН ОРГАНИЗЪМ
26.12.2015

© Рinterest.com

Учените подозират, че известният полип хидра не старее и при определени условия може да живее вечно.
 
Както пише Live Science, резултатите от изучаването на живота на хидрата са публикувани преди дни в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences от специалистите от университета на Помона в Калифорния. Според изследователите изглежда, сладководният полип, за разлика от всички други многоклетъчни видове, не старее и може да живее вечно. „В изследванията си съм се опитал да установя, че хидрата старее. И греших два пъти“, отбелязва биологът Даниел Мартинес. Външно хидрите напомнят тръбички с израстъци. Максималната дължина на тяхното тяло достига 10 мм, те се хранят с още по-малки сладководни организми. Преди хидрата е била известна със своята забележителна способност за регенерация, тъй като повечето ѝ клетки са стволови, готови да се делят безкрайно. По такъв начин хидрата постоянно обновява своето тяло. Забележително е, че такива клетки на „вечния живот“ има и при хората, но само в първите дни на ембрионалното развитие.
 

Wikipedia.org

През 1998 година Мартинес и колегите му публикували резултатите от наблюденията на хидри, като отбелязали, че не са намерили никакви признаци на стареене на обектите на наблюденията в продължение на четири години (те се определят от съотношението между нивото на смъртност и раждаемост).

Обекти на новото изследване са станали 2256 хидри, поставени в изолирани условия. Този път признаци на стареене не били отбелязани в продължение на 8 години.

Показателите за смъртност през цялото време били неизменни – една хидра на 167 годишно, като това не зависело от възрастта на хидрите. Толкова стабилни били и показателите на раждаемост.

„Сигурен съм, че при създаването на определени условия отделно взета хидра може да живее вечно“, казва Мартинес. По думите на биолога за безсмъртието на хидрата в природата пречка с болести, хищници и замърсяване на водата.
 

 
източник: megavselena.bg

 


 
1125281