НОВИНИ


2000-ГОДИШНАТА ТРАКИЙСКА КОЛЕСНИЦА ОТ КАРАНОВО РАЗВЪЛНУВА REDDIT
16.10.2017

Тази 2000-годишната дървена колесница е погребана заедно с останките на два коня и куче, както и останките на тракойски благородник, живял на нашата територия. Снимка: UBB/Veselin Ignatov

Снимката на древната тракийска колесница от с. Караново заедно с костите на два коня и куче, бързо се издигна до върха на Reddit.
 

Днес, 16 октомври, за по-малко от три дена от публикуването си в Reddit на 13 октомври има повече от 72 000 харесвания и над 1400 коментара.

С темата се занимава и изданието Live Science, задавайки въпроса какво е толкова вълнуващото в това откритие?

Екип от археолози под ръководството на Веселин Игнатов от Историческия музей Нова Загора открива през 2008 г. дървена колесница на 2000 години. Тя е покрита с бронз и е била украсена със сцени от тракийска митология, които сега е трудно да се видят. Точната възраст не е сигурна и вероятно е около 1800 години.

Скрийншот от видеото.

През 2009 г. Игнатов и екипът му откриват зидана гробница, съдържаща останките на мъж, облечен в нещо, което изглежда е броня, в близост до колесницата. Човекът е погребан с няколко неща, включително златни монети, златни пръстени и сребърна чаша с изображение на гръцкия бог Ерос (римския еквивалент е Купидон). Той вероятно е бил благородник, дори може би владетел, който е живял в древна Тракия.

Скрийншот от видеото.

"Няма друга гробница с толкова много оръжия. Открихме парадни оръжия, гладиус, два комплекта копия с врязана украса, запълнена със стъкло, сребърни инкрустации и бисери, най-дългия откриван досега по нашите земи меч с дръжка и топка от слонова кост, махайри, плетена ризница, тока с 4 лебедови глави и сребърни пластини по колана. Натъкнахме се още на съдове за хигиена, ритуали, канделабър, уникален съд с чучур с глава на глиган, лапнал рог, който е без аналог, стъклена посуда, единствения у нас изцяло запазен стъклен ритон, 3 златни пръстена, единият от които е с образа на Юпитер-Амон, което го свърза с популярния в Египет и Нубия култ по онова време. Безспорно обаче най-ценната находка са двете сребърните чаши Боскореале. В цял свят от тях са открити само още около 12-13, като всяка от тях е уникално произведение на изкуството. Наскоро Британският музей закупи подобна такава чаша за 1,8 милиона лири, а тя нямаше нито позлата, нито дръжки като българските", обясни Веселин Игнатов пред OFFNews.

Снимка: Евгени Димитров/Булфото.

Погребенията с колесници като това често се срещат в България. Практиката благородниците да се погребват близо до колесници изглежда е започнала в България преди около 2500 години. Игнатов отбеляза в статия, публикувана през 2007 г. в списание Archaeologia Bulgarica, че тази практика е особено популярна по времето на Римската империя, продължило преди от около 2100 до 1500 години.

Въпреки че хората в някои други региони на Римската империя също понякога са погребвали своите благородници близо до колесници, тази практика е "несъмнено най-популярна и продължителна в Тракия", пише Игнатов в статията. "Във всички случаи, колесниците показват престиж, сила и власт", пише Игнатов, отбелязвайки, че колесниците вероятно са предназначени да бъдат използвани от починалия в задгробния живот.

По време на погребението конете, които са теглели колесницата, вероятно са били убити. Принасянето в жертва на боговете на животни като прасета, кучета, овце и елени е било правено, заедно с възлиянията (например с вино). Понякога, колесниците са били демонтирани или изпочупени преди да бъдат погребани, пише Игнатов.

Скрийншот от видеото.

Самата колесница е единствената открита с все още запазени дървени части. Тя е много рядка находка и поради големия диаметър на колелата - 1.2 метра.

Нейната украса включва фигурки на еросчета с разперени крила, които яздят митологично животно с тяло на пантера и опашка на делфин, както и статуетки на пантери.

Снимка: Евгени Димитров/Булфото.

"Хилядолетия наред колесниците са заравяни при фараони, императори, царе и благородници. В Египет има 10 бойни колесници, 7 от които - в гробницата на Тутанкамон. След това обичаят замира, но изведнъж в зората на новата ера се разпространява в Тракия. Така в Галия (римска област в Западна Европа) имаме 3 коли, 27 са в Панония (римска област в Централна Европа) и 246 колесници са намерени в Тракия. Но за огромно съжаление над 90% от тях са извадени от иманяри. Погледнете който искате аукцион по света и ще видите, че в него се продават части от колесници, които няма откъде другаде да се извадят, освен от България. Обикновено колесниците се заравят в плитки ями до могилите, които са пътеводен знак за иманярите, които идват с детекторите и понеже съдържат много метал в себе си, бързо ги намират и за една вечер взимат всичко с пазарна стойност", допълва археологът.

Тъй като погребенията с колесници нерядко имат скъпи погребални предмети, крадците се опитват да ги намерят и да продадат артефактите на черния пазар, отбеляза Игнатов. Това означава, че археолозите в България често се състезават да откриват погребенията преди иманярите да ги намерят и да ги ограбят.

Заплаха за ценната находка

Тъй като археолозите разкопава това погребение преди иманярите, артефактите могат да бъдат показани за обществеността. Но сега тази изключително ценна археологична находка тъне в забрава и е заплашена от унищожение, наскоро алармираха "Господарите на ефира".

За уникалната находка и за проблемите с опазването й писа в края на 2016-та г. Калоян Константинов в OFFNews в статията "Как се краде тракийско съкровище". Прословутите легени, поставени върху колесницата, за да събират течащата от покрива вода, се виждат на снимките още тогава. 

Заради неуредиците в музея състоянието на гробницата и колесницата се влошава вече три години и става все по-тежко, тъй като практически не се отпускат пари за реставрация или закупуване на материали. Конструкцията около могилата се руши и тече, самата могила е започнала да се свлича, а климатичната системата не работи, което поставя находките на изключителни температурни изпитания. През това време работата на място от чужди учени и инвестициите също са спирани от ръководството на музея в лицето на директора Пейчо Пейчев, което връзва ръцете и на Игнатов.

 Легени 2016. Снимка: Евгени Димитров/Булфото. 

Легени 2016. Снимка: Евгени Димитров/Булфото.


 

 

 
източник: nauka.offnews.bg

 


 
1011999